Menu

Tehetségpont, tehetségnap

2008.11.13.

Az Őszi Pedagógiai-Szakmai Napok programjának sorában zárórendezvényként a Tehetségnapon elsőként a Hubay Zeneiskola épületének előterében a Hubay Tehetségpont táblájának avatására került sor.

A kerületi óvodavezetők kórusával közösen a Himnusz hangjai csendültek fel, majd két diák Feljegyzés egy rendkívüli tanárnak című irodalmi szemelvényt olvasott fel. Felkészítő tanáruk: Knollné Komáromi Katalin.
Ezt követően Németh Angéla a MOS Bizottság elnökének avató beszédére került sor.
-Ma egy olyan rendezvényen veszünk részt, amely a kerületi értékek gazdagodását mutatja. Nevelési-oktatási intézményeinkben külön-külön is, de összességükben is nagyon sok érték halmozódott fel, a kerületi pedagógiai tevékenység néhány területe kiemelkedő szinten áll, ezt mondhatjuk testvérvárosi tapasztalataink alapján is. Az önkormányzat különösen fontosnak tartja a gyermeki esélyegyenlőségi lehetőségek megteremtését.
Fontos, hogy minden gyermek, fiatal megkaphassa az egyéni haladáshoz szükséges fejlesztést, a felzárkóztatásához, vagy a tehetsége kibontakoztatásához szükséges anyagi és személyi feltételeket.
A XV. kerületben ezeket a nagyon fontos célokat szolgálja, segíti kerületi megvalósulásukat, segíti a gyerekek, szülők, pedagógusok munkáját két központi intézményünk: a Száraznád NOK és a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár. Ebben az intézményben most a Hubay Tehetségpontot avatjuk.
A kormány 1043/2006. (IV.19.) Korm. Sz. határozata alapján létrehozta a Nemzeti Tehetségfejlesztő Tanácsot.
A Nemzeti Tehetségprogram különö hangsúllyal támogatja, segíti a tehetségek felismerésének, kiválasztásának, segítésének, ők és mestereik elismerésének különböző formáit, az ezeket oktató programokat, valamint a tehetséges fiatalok kapcsolatépítését, önszerveződését, és társadalmi felelősségvállalását. E célból szorgalmazza a tehetségpontok létrehozását.

A Tehetségpontok a következő feladatokat vállalják:
-az érdeklődő fiatalok kapjanak hatékony segítséget, információt tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához, legyen ez a folyamat minél teljesebb és minél személyesebb
-az intézményi, helyi, térségi és regionális tehetséggondozó kezdeményezések minél intenzívebb kapcsolatrendszert tudjanak kiépíteni egymással.
-a tehetséggondozó kezdeményezések minél több emberi és anyagi erőforrást tudjanak bevonni a tehetségsegítés folyamatába.

A tehetségpontok a helyi kezdeményezésekre épülve, azok bátorításával, segítésével jönnek létre többek között az egyetemi városokban, a szellemi vonzáskörrel rendelkező városokban, térségekben, az oktatási intézményekben és minden olyan helyi közösségben, amely erre fogékony és nyitott.
A Hubay fogékony erre és nyitott. Ezért járult hozzá az önkormányzat a regisztrációhoz, akkreditációhoz, és ezért történik meg a kerületi Tehetségnapon a Hubay Tehetségpont avatása- mondta.

E gondolatokat követően Németh Angéla és Kőrösy Róbert, a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár igazgatója közösen leplezték le a Tehetségpont táblát, melyet Szabó Gábor szobrászművész, a Hubay iskola művésztanára készített.
A szülők nevében Szabó Mária, akinek két gyermeke is részt vesz a tehetségfejlesztő programokon mondott köszönetet a Tehetségpont és a Tehetségközpont kialakításáért.
-A Hubay Tehetségpont avatása alkalmából a szülők és gyermekek nevében, valamint mint kerületi lakos szeretnék köszönetet mondani azért, hogy a XV. kerületben a tehetséggondozás ilyen kiemelt pedagógiai terület.
Két gyerekem szerencsés, és mint szülő nagyon örülök annak, hogy ebben a kerületben ötszáz első évfolyamos kisdiák közül a gyermekeim ebbe az intézménybe járhatnak tehetségfejlesztő foglalkozásra. Köszönöm az önkormányzatnak és ennek az intézménynek eddigi és jelenlegi igazgatójának, hogy a foglalkozásokat ebben a gyönyörűen felújított épületben biztosítják. És köszönjük Somlyó Magdi néninek, hogy sok szervező munkával, gyermekszeretettel, pályázatírással minket szülőket is segített- mondta, majd gyermekei, Hilgier Armand és Hilgier Máriusz egy-egy ajándékkosarat adott át Somlyó Magdolnának és Németh Angélának, valamint távollétében kapott egy ajándékkosarat Homor Istvánné, a Hubay volt igazgatója.
A táblaavatás végén az óvodavezetők kórusa énekelt, majd fanfár hangjai zengtek Ambrus Márk, Ambrus Máté és Ambrus Gábor előadásában.
A Tehetségnap programja azonban még nem ért mindezzel véget: a Hubay Dísztermében három Kossuthos kisdiák műsorát követően Az intézmény szerepvállalása a tehetséggondozásban címmel Kőrösy Róbert igazgató, majd Az önkormányzat lehetőségei a kerületi tehetséggondozás segítésében címmel Németh Angéla tartott előadást. Dr. Herskovits Mária, a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke Pedagógiai erőfeszítések
a XV. kerület tehetséggondozásáért címmel beszélt, míg Kormos Dénes országgyűlési képviselő, az Oktatási és Kulturális Bizottság tagja A Nemzeti tehetségprogram történetéről, jelenéről és jövőjéről szólt.