Menu

Tegyünk együtt kerületünk biztonságáért

2006.12.17.

Néhány nappal ezelőtt a hivatal Díszterme adott otthont Az egyházak helye, szerepe a bűnmegelőzésben, az áldozattá válás megelőzésében, a drogprevencióban címmel tartott tanácskozásnak.

Hajdu László polgármester a házigazdák nevében köszöntötte a résztvevőket, s konferencia nyitó szavaiban kihangsúlyozta, hogy ugyan kísérleti jelleggel rendezik ezt az összejövetelt, ám a feladat nem tűr halasztást.
-Mivel néhány héttel ezelőtt kezdte meg az új képviselő-testület a munkáját, így rögtön e fontos témáról szót kell ejteni. Az önkormányzat a dolog mellett áll, s fontosnak tartjuk az egyházakkal való együttműködést: az egyházak támogatására helyi rendeletet alkottunk. Létrehoztuk az Egyházi Tanácsot, ahol a különböző felekezetek képviselői találkoznak egymással.
A polgármester beszélt arról többek között, hogy manapság nagyon sok helyen a családok csak fizikailag vannak együtt, s nagyon sok hátráynos helyzetű gyermek él a családokban. A kerületben működik a Drogambulancia is, ugyanis a drog már megjelenik iskoláskorban és a XV. kerületben is vannak ilyen problémával rendelkezők, ám a megelőzés a legfontosabb.
-A konferencia célja az emberek biztonságérzetének a növelése. Működtetjük a KEF-et, s van Bűnmegelőzési Koncepciónk- mondta a polgármester, majd kezdetét vette a tanácskozás.
Először Az egyházak helye szerepe a bűnmegelőzésben, az áldozattá válás megelőzésében a drogprevencióban címmel Dr. Csepregi András az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője tartott előadást, majd Dr. Bakanek György orvos szaktanácsadó a drogfüggőség kialakulásának okairól adott tájékoztatást. Dr. Csendes László rendőr alezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a gyermek és fiatalkori bűnözés tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, míg Dr. Révész Magdolna a XV. kerületi Fióka Gyermek és Ifjúságjóléti Központ vezetője a gyermekekkel szembeni rossz bánásmód megelőzésének, kezelésének tapasztalatairól szólt.
Minden előadást követően lehetősége nyílt a tanácskozáson részt vevőknek, hogy hozzászóljanak az adott témához, melyet ki is használtak. Nem véletlen, hogy a nap végén elégedettséggel, s valóban tapasztalatok birtokában fejeződött be a tanácskozás. Egyet azonban mindenki sajnált: ha ez a rendezvény nem az év végi rendezvények sorában foglalt volna helyet, sokkal több érdeklődő vett volna rajta részt. Akik azonban érdeklődnek, hogy mi hangzottak el, a kábeltelevízió adásában megtekinthetik az összefoglalót.