Menu

„Tegyünk együtt a tiszta XV. kerületért, tegyünk együtt a tisztább holnapért!”

2016.12.21.

2016-ban már több mint 9 ezer köbméter illegálisan lerakott szemetet szállítottak el a kerület közterületeiről a RÉPSZOLG Kft. munkatársai, amely jelentős, tízmilliós összeget emésztett fel.

Sajnos, a tapasztalat az, hogy az ilyen módon lerakott hulladékok napról-napra újratermelődnek, és egyre nagyobb méreteket öltenek. Ez a káros és környezetszennyező folyamat cselekvésre ösztönözte a döntéshozókat, és előbb októberben egy Intézkedési terv került elfogadásra, melynek nem titkolt szándéka az illegális szemétlerakások megszüntetése, mind a kerület bel-, mind pedig külterületein. A cél elérése érdekében a kerületi rendészeti szervek is bevonásra kerültek a tisztasági akcióba, hogy járőrszolgálataik során tetten érjék a jogsértőket.

Mindezeken felül a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal november hónapra tisztasági akcióprogramokat is szervezett. Eredetileg öt programnap szervezése kezdődött el, azonban végül csak három valósult meg a rossz időjárás miatt. A három nap akciójában részt vettek a Polgármesteri Hivatal dolgozói, a kerület több civil szervezete, és még több család is. A generációkon átnyúló aktivitást jól jelzi, hogy az egyes akciónapokon megjelentek a kerület nyugdíjas szervezetei, a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatának tagjai, illetve a Nagycsaládosok Szervezetének helyi képviselői is.

A rövid ideig tartó akcióban összesen 190 zsák szemét gyűlt össze, ami 28-30 köbméter hulladéknak felel meg. A résztvevők emellett begyűjtöttek gépjármű alkatrészeket és bútorokat, egyéb nagyobb darabos szilárd hulladékokat is. Az összeszedett szeméttel több mint három, egyenként 10 köbméteres – a legnagyobb – hulladékszállító konténer telt meg, ami már igen tekintélyes mennyiségnek számít.

A számokból látszik: az ilyen akcióknak, a tisztasági napoknak sajnos van létjogosultságuk. Ez egészen addig így lesz, amíg illegálisan szemét kerül az utcáinkra, parkjainkba, ligeteinkbe és erdeinkbe. Pedig napjainkban a hulladékok legális elhelyezésének, és biztonságos megsemmisítésének már számtalan módja van itt, a XV. kerületben is.