Menu

Tavaszünnep egy héten át

2006.01.19.

A Magyarországon élő kínaiak alkalmi kulturális szervezőbizottsága január 17-22. között rendezi meg a tavaszünnep rendezvénysorozatot, melynek nyitó programja január 17-én volt a China Mart-ban.

A kínai Holdújév hagyományos ünnepsége és a kínai film százéves évfordulója alkalmából szervezett kulturális rendezvényen először sárkánytánc várta az érdeklődőket, majd Marcellina adott elő kínaiul egy szép dalt, sőt kínai nyelven üdvözölte a jelelévőket is. A technika ördöge itt szólt bele elsőként a programba, amikor az énekesnő a második számát énekelte el. Ennek csak a feléig jutott, mivel a zenei alapot adó CD-lejátszó megállt és a későbbiekben nem is akart elindulni.
A program a közjáték ellenére jó hangulatban folytatódott miután ismét sárkánytánc szórtakoztatta a nagyérdeműt. A hivatalos ceremónia ezután vette kezdetét, miután a jelenlévő prominens személyiségek szóltak a nagyérdeműhöz.
Először Cserkesz Gábor, a Kínai Kulturális Közösség elnöke köszöntötte a közönséget, majd Huszti András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánybiztos szólt:
-Igaz, hogy alig telt el a 2006-os évből két hét, amikor is mi ünnepeltünk, ez az esemény most ismét megállásra kényszerít bennünket, hogy a múltról és a jövőről beszéljünk- mondta többek között. Most a kutya éve következik, s ahogy kínai barátaim mondták, ez annyit jelent, hogy az évre a hűség, az őszinteség, a humor a jellemző. Kívánom, hogy a kutya éve legyen olyan sikeres, mint amilyen az elmúlt év volt.
Zhu Zu Shou, Kína magyarországi nagykövete szintén megtisztelte a rendezvényt, aki elmondta, hogy a Magyarországon élő kínai közösségnek a kínai Holdújév kapcsán ez az első ilyen rendezvénysorozata. Meghívták a Kínai Kulturális Művészeti Csoportot nemcsak azzal a céllal, hogy az itt élő kínaiakat szórakoztassák, hanem, hogy a magyarok is jobban megismerkedhessenek a kínai kultúrával.
-A magyar emberek elősegítik az itt élő kínaiak beilleszkedését, amely mindkét fél számára gyümölcsöző. Remélem, hogy ez a kapcsolat a jövőben tovább fog fejlődni. Sok sikert kívánok a tavaszköszöntő ünnepségsorozathoz- mondta a nagykövet.
Az AsiaCenter vezetése nevében Rudolf Riedl, ügyvezető igazgató köszöntötte az ünneplőket s kívánt sok sikert a programsorozathoz, majd vendégként Jancsó Miklós, Kossuth-díjas filmrendező állt a mikrofonhoz.
Jancsó Miklós elmondta, hogy közel ötven évvel ezelőtt járt Kínában még pedig vonattal, amikor is északról délre utazott és forgatott. Véleménye szerint Kína fantasztikus ország, de a távolságok különböznek a magyarországiaktól.
-Önöknél egy szomszéd város 200 km-re van, míg nálunk egy másik ország fővárosa van ilyen távolságra ? mondta, majd elmesélt két anekdotát is, melyeket a jelenlévő kínaiak a tolmácsolás ellenére sem nagyon értettek.
-A film nyelve azonban nemzetközi -mondta végezetül a filmrendező-, s megígérem, ha megtanulom az Önök nyelvét, akkor magyar viccekre fogom Önöket tanítani.
A rövid beszédeket követően ismét a látvány kapott főszerepet. Először kínai harcművészeti bemutatóra került sor, melyet a Csang-Vu Szövetség tagjai adtak elő, melyet tradicionális kínai ruhabemutató követett.
A műsor gyönyörű hölgyek felvonulásával, s énekével fejeződött be. A dal címe: Szeretem Kínát! volt. Az ének végén pedig a tavaszünnep tiszteletére többen egy-egy virágkoszorút kaptak a nyakukba.
Miután hivatalosan is kezdetét vette a programsorozat, a kínai filmtörténet alakjának Thao Dannak az életét bemutató filmet láthatta a közönség.

Képes beszámoló