Menu

Tavaszi tárlat a Lila Galériában

2005.03.12.

Kovács Ernő, a Rákospalota Képzőművészeti Kör jelenlegi vezetője köszöntötte a Tavaszi tárlat megnyitójára érkezett alkotóművészeket, hozzátartozókat és érdeklődőket a László Gyula Gimnázium aulájában, ismertebb nevén: a Lila Galériában.

Hajdu László polgármester köszöntőjében többek között elmondta, hogy fontos mérföldkő ez a kiállítás a képzőművész klub életében, hiszen nemrég volt 25 éves a Rákospalotai Képzőművészeti Kör és ez a 26. tavaszi kiállításuk.

-Szeretném köszönteni azokat a művészeket először, akikre csak gondolni tudunk, hiszen már nem lehetnek közöttünk, ám itt maradtak a munkáik, alkotásaik. Természetesen sokan vannak olyanok, akik alapító tagok és még itt vannak közöttünk.

Alapító tag volt: Ferk Ilona festőművész, Hercsuth Ferenc festőművész, †Kiss István Kossuth-díjas szobrászművész, Kiss Márton festőművész, Lupták Mihály festőművész, Miticzky Gábor iparművész, †Murai Jenő festő- és szobrászművész, Nagy Előd festőművész, Nagy János festőművész, Nagy Sándor Zoltán festőművész, Z.Ónody Béla festőművész, †Orosz László festőművész, Reinhardt István festőművész, †Samoday Lajos festő-intarzia tervező, Somorjai László éremművész, †Süle József fafaragó, Szabó Dávid festőművész, Szabados István festőművész, Szántó András festőművész, †Weszter Erzsébet ötvösművész

Később csatlakoztak a körhöz: †Adorján Sándorné gobelinművész, Barkóczi József szobrászművész, Fazekas Sándor, Kovács István, †Rappaport Gusztáv, †Száky Sándor, Szűcs Károly, †Váczy Lajos festőművészek, Györei László, Kovács Illés, Nagy Béla Árpád, E.Nagy József, Sarai Nándor fafaragók.

2000-ben tagok voltak: Barnucz Erzsébet, Fábry Gizella, Farkas Árpád, Halmos Mária, Kiss Márton, Kovács Ernő, Pollák Miklós, Szabados István, G.Szántó András, Szűcs Károly, Tari Emma, †Orosz László, †Rappaport Gusztáv festőművészek, E.Nagy József fafaragó, Szendrei Judit tűzzománcművész.

-Ez egy rangos névsor, mely azt mutatja, hogy 1979-ben nagyon gazdag kultúra volt itt a kerületben. Ha pedig azt nézzük, hogy kik a tagok ma is, akkor még mindig büszkék lehetünk arra, hogy ma egy ilyen rangos eseményen veszünk részt. Azt gondolom, hogy ezzel a névsorolvasással az elmúlt 25 évnek is adóztunk és adóztunk azoknak az embereknek, akik a kerületben főállásban vagy munka mellett, magas képzettséggel vagy őstehetségként, de a kerület kultúráját gazdagították, sokat tettek azért, hogy megörökítsék azokat a pillanatokat az utókor számára, amelyeket fontosnak tartottak és itt hagyták nekünk örökségként valamint itt vannak közöttünk, alkotnak és még fognak alkotni mindannyiunk örömére- mondta a polgármester úr köszöntőjében, majd a László Gyula Gimnázium néhány diákja adott elő egy rövid műsort: verset mondott Terik Alexandra, gitáron játszott Túri Krisztián, míg zongorán közreműködött Homolya Ádám.

E néhány perces előadást követően Szendrei Judit nyitotta meg a kiállítást, aki bevezető gondolataiban bevallotta, hogy mint egy megszeppent kisdiák áll meghatódottan a közönség előtt.

-Nem is gondolná az ember, hogy folyamatosan mennyire meg tud újulni, meg tud változni. Pedig az ember semmi másból nem áll, mint örökös megújulásból. Változik minden körülöttünk: változik a természet, felnőnek a gyerekek, változik a lelkünkben a szép, a jó, hogy még jobb, még szebb legyen. Az itt lévő festőművészek mind ilyenek: a változást, a szebbet, a jobbat szerették és szeretnék megmutatni magukból. Üzenem a diákoknak, a fiataloknak, – hogy végignézve az ősz hajú alkotókon, a pályafutásukon – hogy lehet későn, idősebben is alkotni, alkotni kezdeni, mert az a fontos, hogy nyomokat, szépet és jót hagyjunk magunkból az utókor számára. Ahogy a kisherceg mondja, hogy az ember a szívével lát és csak akkor tud szépet alkotni. Minden alkotóművész ezt szeretné nekünk átadni, amit az ő szeme közvetít felénk – mondta többek között Szendrei Judit, majd külön kiemelte a virágokat ábrázoló képet, mely az aznapi nőnapi köszöntés alkalmából került a kiállítás elejére, valamint a Feltámadott a tenger című művet, mely a közelgő március 15-re utal.

-Ahogy sétálunk a képek között, láthatjuk, hogy a természet változik, meglátjuk a szépséget. Egyetlen portré található az alkotások között, Szűcs Károly alkotása, aki még a nyolcvanadik életévén is túl fiatalos lendülettel alkot. Mindannyiunk számára példamutató az ő alkotómunkája, mindig van mondanivalója a számunkra. Meglátja hazánkban a gyönyörű várakat, a naplementét, a patakokat. Minden alkotás, ami ma itt látható, szemet gyönyörködtető. Az itt kiállító 11 művész mind-mind fényt, derűt, örömöt lopott a mi szívünkbe s lehetőleg a többi látogató szívébe is.

E szavakkal nyitotta meg Szendrei Judit a kiállítás, majd kötetlen beszélgetéssel, tárlatlátogatással, egyéni képelemzéssel folytatódott a program.

A kiállítás március 22-ig tekinthető meg hétköznapokon illetve március 19-én szombaton 8-18 óra között, melyen Barnucz Erzsébet, Fábry Gizella, Halmos Mária, Heincz József, Kiss Márton, Kovács Ernő, Szabdos István, Szűcs Károly, Tari Emma, Vámosi Zsuzsa alkotásai tekinthetők meg.