Menu

Tavaszi pedagógiai napok

2002.05.04.

A XV. kerületi Pedagógiai Központ, Szakmai Szolgáltató és Nevelési Tanácsadó tizenöt éve alakult. Szervezésében – a kerületi oktatási intézmények, nevelési-oktatási központok közreműködésével – idén március 18-22. között a tizennegyedik alkalommal került sor a Pedagógiai Hét megrendezésére.

Egy tanévben kétszer kerül sor a szakma képviselőinek – vezetőknek és beosztottaknak – a tapasztalatcseréjére, más intézményekben dolgozó kollégák módszereinek a megismerésére. A tanév első félévében az őszi Pedagógiai Hét rendezvényein november táján, a második félévben pedig március-április körül vehetnek részt az érdeklődők a bemutató foglalkozásokon, megbeszéléseken. Most is, mint minden alkalommal a kerület szinte valamennyi nevelési- oktatási központja szervezett valamilyen szakmai programot vagy a helyszínéül szolgált annak.
Ez alkalommal elsősorban a tehetség témája köré szerveződtek a programok. A nyitórendezvényen bemutatkoztak a művészeti iskolák, a Kontyfa Művészeti Iskola énekkara, a Hubay Jenő Zeneiskola és a Pestújhelyi NOK növendékei. Szabó Gábor szobrászművész nyitotta meg a Pestújhelyi Általános Iskola Suliszalonjában a kerületi óvodások, iskolások, és – idén először! – pedagógusok műveiből rendezett kiállítást. A Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda szavalóversenyt rendezett. A „Tehetségnapon”, a szakmai előadás és konzultáció napján dr. Gyarmathy Éva, a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetének főmunkatársa tartott konzultációval egybekötött előadást arról, hogy mit tehetnek a pedagógusok a tehetséges gyerekekért. A gyerekek között sajnos egyre növekszik a tanulási nehézségekkel, beszéd- és más fogyatékossággal küszködők száma. A velük való foglalkozáshoz adott segítséget Csabai Katalin, a Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság igazgatója. Az idén különösen hangsúlyosak az idegen nyelvű – angol és német – tapasztalatcserék. A British Council szervezésében angol tanárok, szakfelügyelők látogattak el a kerületbe, ismerkedtek a fejlesztés, a felzárkóztatás lehetőségeivel, a szorobán számolási eszköz használatával, a hazai szaktanácsadói rendszerrel. Az idegen nyelvi rendezvényeken részt vettek a Bécs XXIII. kerületi Bundesgymnasium und Bundesrealgymnasium, Vienna Bilingual Scholing pedagógusai is. A rendezvénysorozat részeként Kossuth-felolvasódélutánnal emlékeztek meg Kossuth Lajos születésének 200. évfordulójáról.