Menu

Táncoló kutyák

2004.05.18.

A tavalyi sikeren felbuzdulva május 15-én a Pestújhelyi Napok keretében volt a II. Dog Dancing verseny a Pestújhelyi Közösségi Ház udvarán.
Sebők István, a program szervezője és egyben pestújhelyi lakos az idei versenyt már sokkal sikeresebbnek értékelte, mint az elsőt: hiszen 19 induló az ország számos pontjáról érkezett kutyájával, hogy megmutassa mit tud a Heetwork to Music és a Musical Freestyle kategóriában.

-Maga a Dog Dancing 12-14 évvel ezelőtt indult hódító útjára Angliából illetve az Egyesült Államokból, és ma már egyre népszerűbb – mondta Sebők István. Teljesen kézenfekvő volt a dolog, hogy amikor a barátnőm illetve én elkezdtük tervezni, hogy kellene egy ilyen Dog Dancing versenyt Magyarországon is rendezni, a Pestújhelyi Közösségi Házat keressük meg ezzel. Tudtuk ugyanis, hogy a Pestújhelyi Napok keretében vannak kutyás programok, így beilleszthető a közös elképzelésbe ez a kellemesen együtt töltendő délelőtt.
-A korábbiakban említett két ágazat angol nevét megőriztük. De természetesen lefordítható: a Heetwork to Music szabályai sokkal kötöttebbek- a kutyának szabadon kell követnie a gazdáját láb mellett zenére, az ütemeknek megfelelően. A kutya maximum 1,2 méterre távolodhat el a gazdájától ( az angoloknál 4 láb távolság meghatározása alapján alakult ki az 1,2 méter). A Musical Freestyle ágazatban már mindent szabad: a kutya magasabbat ugorhat, eltávolodhat a gazdájától, sőt mindezt a bírók külön értékelik is. A bírálat két részből tevődik össze: a technikai kivitelezésből és a művészi benyomásból.
A versenyen két bíró vett részt: Szász Annamária és Szabó István. A díjazásba a közönség is beleszólhatott, hiszen kiosztásra került a közönségdíj is.
-Nagyon örülök a sikernek- mondta Ormos László, aki a közönségdíj mellett a kezdő musical freestyle kategória győztese is lett. Orcival, a közép schnauzerrel érkeztem Kazincbarcikáról és szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az állatok kifejezetten szeretnek táncolni. Ez nem a cirkuszi műfajjal azonos betanítás, hanem a gazdi és a kutya szoros kapcsolatának egy vidám megnyilvánulása. Én otthon is több mint harminc éve kutyakiképzéssel foglalkozom és most már még inkább terjeszteni fogom, hogy a dog dancing egy nagyon jó dolog. Orcival másfél hónapot készültünk erre a versenyre.
A programra kilátogatók valóban arról győződhettek meg, hogy a kutyák szépek, okosak és szófogadóak. Pedig a kicsitől a nagyig minden kutyafajta képviseltette magát: pumi, mudi, texasi kopó, bearded collie, német vizsla, spániel, labrador, nádi farkas, malinois, törpe pinscher, igazmondó juhász, csillagszemű juhász, kelpie, tervueren, border collie, bretagne-i nyúlvadász, közép schnauzer. A zene pedig ugyanígy sokszínű volt: Brahmstól Tina Turnerig, Liza Minellitől Max Raabe-ig.
Végeredmény:
Páros verseny
1. Weiss Manfréd Ebidomár Táncegylet (Gábor Edina Mázlival, Karlyik Nóra Sherlockkal)
2. Kockaorrok (Felleg Bernadett Dömével, Bíró Zsófi Philippel)
3. Hijnye Balettszakkör (Árkosiné Kárpáti Lilla Csergével, Hanga Piroska Darttal)

Hellework To Music
1. Hanga Piroska és Dart
2. Csukárdi Csilla és Milo
3. Aczél Eszter és Brigi

Kezdő Musical Feeestyle
1. Ormos László és Orci
2. Fáli Noémi és Frakk
3. Felleg Bernadett és Spuri

Középhaladó Musical Freestyle
1. Karlyik Nóra és Sherlock
2. Hanga Piroska és Íjész
3. Kovács Ágnes és Tajna