Menu

Tánc, tánc, tánc- salsa kubai módon

2007.03.04.

Több mint 15 éve táncolják hazánkban a salsát, ám a kubai salsa oktatásával eddig még nem igen találkozhattunk a XV. kerületben. Így most itt az alkalom, hogy ellátogassunk a Csokonai Művelődési Házba, ahol hétfőn és csütörtökön este belekóstolhatunk e vidám, dinamikus, ugyanakkor elegáns stílusú tánc fortélyaiba.

A „Salsa” szó maga „szósz”-t jelent, ami a különböző ritmusok keverékére utal, ugyanis a Salsa elnevezés eredetileg magát a ritmust jelenti. A táncot eredetileg Casinonak hívták és így hívják ma is Cubában, Miamiban és számos más helyen.
A kubai Salsát mindenki a ma ismert Salsa-stílus elődjének tekinti, mivel az afrikai és európai kultúra Kubában keveredett a legerőteljesebben. A tánc jellemzője a játékosság, a hétköznapi történések előadása. Az idők során azonban a vallási rituálék táncából páros szalontánccá fejlődött, melyet a mai tánctörténészek az „elvek nélküli tánc”-nak nevezik, mivel itt minden mozdulat megengedett, s maga a tánc a táncos belső szabadságából, a lüktető ritmusokra való természetes reakcióiból fakad. Az autentikus Salsa egy spontán és nagyon bonyolult zene, tánca pikáns, vidám, tüzes és lendületes. Ritmusa lehet lassú, vagy nagyon gyors, mely sokszor egy számon belül is változik.
A kubaiaknak köszönhető az, amit ma Salsaként emlegetünk, de a puerto ricoiak mozdították elő ennek a zenei stílusnak a továbbfejlődését New Yorkban. További kiemelkedő képviselői a Salsának Venezuela és Columbia.
S csak néhány név, akik az idők folyamán ezt a zenét játsszák, s kísérleteznek a stílussal: Celia Cruz, Gloria Estefan, Willy Chirino, Los Van Van.
Hazánkban már az 1990-es évek előtt alakult egy kisebb kör, ahol az itt élő latin-amerikai fiatalok zenéltek, buliztak magyarokkal és más nemzetiségekkel. Így aztán együtt töltötte az időt chilei, szudáni és kubai, costa ricai, puerto ricoi, ecuadori, perui, angol, német, olasz, magyar.
Ilyen volt a kezdet, s ma már oly népszerű a salsa, hogy aki teheti, felfrissítő, üdítő hobbijává teheti. A Csokonai Művelődési Házban Lovászi Orsolya és Kiss Viktor oktatja azokat, akik hétfőn este 20 órától, majd csütörtökön 18.30-tól ráérnek egy kellemes társasággal eltölteni az idejüket.