Menu

Tánc és zene

2008.04.29.

Sokan nem tudják még ma sem, de a Tánc Világnapját Jean-Georges Noverre, francia táncos-koreográfus születésnapjához (április 29.) kötik. Ebből az alkalomból minden évben a kerület tánccsoportjai fellépnek a Pestújhelyi Közösségi Házban, sőt az egész hétvége egy kicsit kiemeltebben a táncról, a zenéről szól a kerületben.

A világnapi estet Pintér Zsuzsa, a közösségi ház vezetője nyitotta meg, aki egyben az est háziasszonya, műsorvezetője is volt. S hogy kiket láthattunk?
Néptáncosokat: a Pestújhelyi Közösségi Ház néptánccsoportját, a Szilas Néptáncegyüttest és annak gyermekcsoportját, rockisokat és színpadi táncosokat: a PeKH akrobatikus rock and roll csoportját, akik a Tornádó 2000 Sportegyesület tagjai, a Lendület Táncklub táncosait- a Mocorgókat, a Vadócokat, a Ricsajokat, a Puskalábú fruskákat, hastáncosokat: a PeKH haladó hastánc csoportjának tagjait, latin táncosokat, a Dancing Queen növendékeit, akik sambát, rumbát, cha-cha-chát adtak elő, akrobatikus fitness táncot és sok egyebet.
Fellépett Incze Denissza (Károly Róbert iskola diákja), a Száraznád NOK Neptun utcai iskolájának diákjai, a Hajlakk formáció, akik Thrikker, hasrakk címmel modern táncot adtak elő, míg Farkas Anita, Szkvorcsinszkaja Viktória (László Gyula iskola diákjai) The Pink G. B. C. hip-hop tánccal álltak a színpadra. Németh Boglárka, Komjáthy Zsófia és Csongor Nóra (Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola növendékei) Széttáncolt cipellők címmel mutatták be produkciójukat, míg szintén a Dózsa Gimnázium Tizedikesek formációja In medias res címmel modern táncot, saját koreográfiát, a Tizenegyedikesek formációja pedig a Hair musical egy részletét táncolták el.
Láthattunk dunántúli ugróst, dél-alföldi és szatmári táncokat, a Macskák, a Chicagó musicalek egy-egy részletét, charlestont, illetve hastáncban a Szahara meséit illetve a La Bomba-t.
Aki pedig maga is szívesen táncolt volna egyet, vagy csak hallgatta volna a rockzenét, az a Kugli zenekar koncertjére látogathatott el a programot követően a Csokonai Művelődési Házba. Ám másnap is voltak zenés programok a kerületben: így szombaton délelőtt az Éneklő Ifjúság kerületi kórustalálkozó volt a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, illetve este a Pestújhelyi téri Keresztelő Szent János templomban Pitti Katalin operaénekes és Teleki Miklós orgonaművész adott hangversenyt.
Műsorukon szerepelt az Ómagyar Mária siralom, Ady Endre: Volt egyszer egy Jézus című verse, Balassi Bálint: Áldj meg minket, Úristen! című verse, Pikéthy T.:Alleluja, Caccini: Ave Maria, Stradella: Pieta Signore, J. S. Bach: g-moll fantázia és fúga, J. S. Bach – Ch. Gounod: Ave Maria, J. S. Bach: Örvendj, hív lélek – részlet a Pünkösdi kantátából, E. Bossi: Scherzo, W. A. Mozart: Allelujah, Farkas Ferenc: Ave Maria, L. Vierne: Finale az 1. szimfóniából, G. Verdi: Desdemona imája illetve Halmos L.: Benedictus című műve.