Menu

TÁMOP 5.2.5. – Csomópont – Ifjúsági Információs Pont kialakítása és zárása

2011.02.15.

2009. április 15-én sikeresen csatlakoztunk a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül meghirdetett „Gyermekek és fiatalok integrációs programjai” felhívás Ifjúságügyi komponenséhez.
A pályázat kedvezményezettje:
• Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat.
A pályázat együttműködő partnerekkel valósul meg, az ESZI (FIÓKA, Újpalotai Családsegítő Szolgálat, MUFTI), a Csokonai Művelődési Központ (Csokonai) és a Periféria Alapítvány közreműködésével.

A pályázati anyagban egy új XV. kerületi Ifjúsági Információs Pont (Csomópont) kialakítását vállaltuk, kiegészítve a program célcsoportjainak, valamint az érdeklődő szakembereknek rendezett szakmai és minőségi szabadidős programokkal.
Kiemelt célunk:
• a 12 és 29 év közötti gyerekek és fiatalok társadalmi integrációjának, elsősorban iskolai előmenetelüknek, pályaválasztásuknak, munkaerő-piacra való belépésüknek elősegítése, továbbá társas (szociális) kapcsolataiknak bővítése, közösségi, közéleti részvételüknek fejlesztése, családi életre való felkészítése, életpálya-tervezésük tudatosságának erősítése.
A programba bevont kerületi fiatalok között jellemző, hogy alacsony életszínvonalon élnek, hosszú távon munkanélküliséggel vagy szegénységgel kell szembenézniük.
A XV. kerületi GYIÖK tagjai és a Polgármesteri Hivatalban dolgozó felnőtt koordinátoruk Bártfay Péter aktív résztvevője a programoknak, akciónapoknak, segítségükkel érjük el folyamatosan a kerületi fiatalokat.
A program egyik legnagyobb szakmai sikere, hogy meghívást kaptunk a „Youth on the Move – Kezedben a jövőd!” Budapesti Mobilitás Fórumra a Millenáris Parkba, ahol 2010. október 9-én bemutathattuk a programot, és az ESZI – MUFTI Álláskereső klub programelemét, és annak eredményeit.
Március 18-ra szervezzük a kerületi GYIÖK együttműködésével a záró rendezvényt. A program érdekessége, hogy a kerületi fiatalok körében tehetségkutató versenyt hirdettünk meg.
A programot a szervezési munkálatok kezdetétől támogatja két kerületi kötődésű zenészcsapat – a Preszly és a Parola és a Steelorange. Együtt próbálnak és lépnek fel a rendezvényen a tehetséges fiatalokkal.
A nem mindennapos együttgondolkodás és a közös munka eredményeként egy minta projektet dolgozunk ki, amit a tervek szerint folytatni szeretnénk.
A program nem titkolt célja, hogy színes, minőségi és biztonságos szórakozási lehetőséget biztosítsunk a fiatalok részére, kimozdítsuk őket a virtuális térből.

Kapcsolódó anyagok: