Menu

Tájékoztató jogi segítségnyújtás igénybevételéről

2004.05.06.

A jogi segítségnyújtásról szóló biztosítja, a szociálisan rászorulók számára, hogy a törvényben meghatározott körben és formában 2004. április hó 1-től jogaik érvényesítéséhez szakszerű jogi segítséget kapjanak.

A jogi segítségnyújtás igénybevételét kérelem benyújtásával lehet kezdeményezni az Igazságügyi Minisztériumnak a megyeszékhelyeken (a fővárosban) felállított jogi segítségnyújtó hivatalainál.

A kérelmező engedélyező határozattal veheti igénybe mindazon jogi segítők szolgáltatását, akik a jogi segítői névjegyzékben fel vannak tüntetve.

A jogi segítő kizárólag peren kívül ad tanácsot, szerkeszt beadványt és egyéb iratot, minden olyan jogvitás ügyben amelyben a későbbiekben per lefolytatására kerülhet sor. (szükség esetén a keresetlevelet is elkészíti), illetve jogi felvilágosítást tanácsot ad a mindennapi megélhetést érintő kérdésekben (pl: lakhatási, hagyatéki, birtokháborítási, szabálysértési, munka és foglalkoztatási, közüzemi tartozás ügyekben…. sb.)

A rászorultság mértékétől függően a jogi szolgáltatás díját az ügyfél helyett az állam viseli az esetben, ha az ügyfél rendszeres szociális segélyben közgyógyellátásban részesül egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságát állapították meg, átmeneti szállást igénybevevő hajléktalan, továbbá a menekültekre vonatkozó szabályok hatálya alá esik.

A jogi szolgáltatás díját az állam az esetben is viseli, ahol az igénylő családjában az 1 főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (2004. évben 23.200,-Ft-ot)

Az esetben, ha a havi nettó jövedelem nem haladja meg, a minimálbér összegét a jogi szolgáltatás díját az állam legfeljebb 1 éves időtartamra megelőlegezi.

A támogatás iránti kérelmet a Budapest XV. kerületben lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező félnek az erre szolgáló nyomtatvány illetve mellékleteinek kitöltésével a fővárosi hivatalnál kell személyesen benyújtania, vagy postán megküldenie.

A nyomtatvány beszerezhető a hivatalban, illetve a világhálóról.

A kérelem illeték és díjmentes.

A határozattal engedélyezett jogi segítségnyújtást közvetlenül nem a hivatal biztosítja, hanem a jogi szolgáltatási névjegyzékbe felvett jogi segítő (pl: ügyvéd, közjegyző, egyetemi oktató, társadalmi szervezet)

Az engedélyező határozat birtokában az ügyfél keresi meg, illetve választja ki a jogi segítőt a jogi segítői névjegyzékből.

A az interneten az Igazságügyi Minisztérium honlapján olvasható.

Természetesen a hivatal is bármikor tájékoztatást nyújt a névjegyzékben szereplő jogi segítőkről, akikkel feltétlenül indokolt előzetesen időpontot egyeztetni.

A kérelem benyújtásának helye:

Igazságügyi Minisztérium Pártfogó Felügyelői és
Jogi Segítségnyújtó Szolgálat Fővárosi Hivatala
1134 Budapest, Kassák Lajos u. 69-71.
Tel. : 450-2590
Fax: 450-2591

Ügyfélfogadási ideje:
Hétfő: 1300-1800
Szerda: 900-1300

Hivatalvezető: dr. Révész Péter osztályvezető

dr. Nagy Antal sk.
jegyző