Menu

Tájékoztató a polgármester által a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott döntésekről 8.

2020.11.16.

Ismét rendkívüli jogrend van érvényben, így a képviselő-testület, valamint a bizottságok hatáskörébe tartozó döntéseket  a polgármester hozza meg.

A koronavírus-járvány miatti tavaszi veszélyhelyzet után november 4-i hatállyal ismét bevezette a rendkívüli jogrendet a kormány (aminek 90 nappal való meghosszabbítására igent mondott az Országgyűlés). Az önkormányzatok esetében ez azt jelenti, hogy a képviselő-testületek hatásköre a polgármesterek kezébe került. Vagyis minden döntés, amelyre alapesetben a testület, valamint a bizottságok voltak jogosultak, a polgármester kezébe került, ezek a testületek nem üléseznek. (Kivételt képez az intézmények átszervezése, megszüntetése, azok ellátási, szolgáltatási körzeteinek megváltoztatása.)

A rendkívüli jogrend hatálya alatt minden olyan döntést ismertettünk, amelyet Cserdiné Németh Angéla polgármester a rá ruházott hatáskörben meghozott. Ezeket a döntéseket a polgármester a képviselő-testület valamennyi tagjával egyeztette.

Határozat Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Újpalota, Pestújhely Polgármesteri Hivatala munkarendjéről

November 16-ától a polgármester döntése értelmében az új  munkarendben a Polgármesteri Hivatal munkaideje hétfőtől csütörtökig 8-16 óráig (minden szervezeti egységben 16.30 óráig ügyeletet kell tartani), pénteken 8-12.30 óráig tart. Az ügyfélszolgálat munkarendje így alakul:

  • Hétfő: 13.30 – 18.00
  • Kedd: 8.00 – 12.00
  • Szerda: 13.30 – 16.00
  • Csütörtök: 13.30 – 16.00
  • Péntek: 8.00 – 12.00

Határozat

Önkormányzati rendelet a kötelező maszkviselésről

Mint ismert, a november 10-én késő este kihirdetett kijárási korlátozással együtt elrendelték a közterületi maszkviselést is. A kormányrendelet szövege szerint a 10 ezer főnél nagyobb települések belterületén a polgármester által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen kell hordani a maszkot hatéves kor felett. Sportoláskor, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a továbbra sem kötelező a maszkviselés. A rendelet értelmében november 12-től Budapest Főváros XV. kerület belterületi közterületein és nyilvános helyein, így különösen piacon, csarnokban, úton, utcán, parkolóban, játszótéren, kutyafuttatóban, dühöngőben, közösségi kertben, nyilvános illemhelyen a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben meghatározott módon kötelező maszkot viselni.

A rendelet szövege