Menu

Tájékoztató a polgármester által a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott döntésekről 7.

2020.06.23.

Újabb kerületi út újul meg, 2021-től önállóan látja el a mezőőri feladatokat az önkormányzat, fejlesztik a RÉPSZOLG gépparkját – ezek is szerepelnek a legutóbbi döntések között, amelyeket Cserdiné Németh Angéla polgármester a rá ruházott jogkörrel élve meghozott.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet 2020. március 11-i kihirdetésével az önkormányzatok esetében a képviselő-testületek hatásköre a polgármesterek kezébe került. Vagyis minden döntés, amelyre alapesetben a testület, valamint a bizottságok voltak jogosultak, a polgármester kezébe került, ezek a testületek nem üléseztek. (Kivételt képez az intézmények átszervezése, megszüntetése, azok ellátási, szolgáltatási körzeteinek megváltoztatása.)

A veszélyhelyzet alatt minden olyan döntést ismertettünk, amelyet Cserdiné Németh Angéla polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt, a rá ruházott hatáskörben meghozott. Ezeket a döntéseket a polgármester a képviselő-testület valamennyi tagjával egyeztette.

A veszélyhelyzet végével a polgármesteri hatáskörben a testület, illetve a bizottságok helyett meghozott döntések véget érnek, június közepétől újra ülésezik a képviselő-testület és folytatódik a bizottsági munka.

Budapest Főváros XV. kerületi Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Gazdasági Működtetési Központ főigazgatói (magasabb vezető) beosztásának ellátására kiírt pályázat elbírálásáról – 2020. június 2.

A polgármester döntése alapján 2020. július 1-től 2025. június 30-ig a feladatot eddig is ellátó Bárkai Katalin lesz a Gazdasági Működtetési Központ főigazgatója. A döntést egy ötfős, erre a pályázatra kijelölt testület ajánlása alapján hozta meg a polgármester,

Előterjesztés

Döntés

Budapest Főváros Településszerkezeti Terve és Rendezési Szabályzata felülvizsgálatának véleményezéséről – 2020. június 2.

Március 16-án kapta kézhez az önkormányzat a főváros fő településrendezési eszközeinek számító Fővárosi Településszerkezeti Terv (TSZT), valamint a Fővárosi Rendezési Szabályzat (FRSZ) tervezeteit ezekkel kapcsolatban a véleményezési szakaszban a XV. kerület is észrevételt tehet, véleményt alkothat. A most elfogadott véleményezés többek között érinti az M3-as metró meghosszabbításával kapcsolatos, a kerületet érintő módosításokat, a tervezett Körvasút sori körút előkészítését, az Asia Center környékének szabályozását, a volt Növényolajgyár fejlesztési területének figyelembevételével a „barnamezős” területek lehatárolásának pontosítását, illetve a 12-es villamos javasolt nyomvonal-hosszabbítását (az M3 autópálya bevezető szakaszáig).

Előterjesztés

Döntés

Budapest Főváros XV. Kerületi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata módosítása – 2020. június 2.

A képviselő-testület 2019-ben a korábbi jegyző, dr. Lamperth Mónika előterjesztését a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata módosításáról többször sem vette napirendre. Emiatt most a jelenlegi jegyző, dr. Filipsz Andrea előterjesztésére hagyta jóvá a polgármester a hivatal új SZMSZ-ét.

Előterjesztés

Döntés

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálatot Fenntartó Társulásból történő kiválásról – 2020. június 2.

A mezőőri szolgálatot eddig a XV. kerület több külvárosi kerülettel együtt, társulásban működtette. A megnövekedett költségek (évi 24 millió forintos hozzájárulás) miatt a testület korábban a részvétel felülvizsgálatáról döntött, most pedig a polgármester határozott a kilépésről. Az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldek (kivéve az erdőt) körülbelül 810 hektáros területének őrzését 2021-től önálló kerületi mezőőrség látja elé – a tervek szerint 4 fővel, hatékonyabb, rugalmasabb és költségkímélőbb megoldást jelentve.

Előterjesztés

Döntés

A „Közlekedésbiztonsági fejlesztések Budapest XV. kerületében” projekttel kapcsolatos döntések meghozataláról – 2020. június 2.

Egy 2016-os testületi döntés után a XV. kerület a fővárossal és Budapesti Közlekedési Központtal konzorciumban VEKOP-os forrást nyert el – a „Fenntartható közlekedésfejlesztés Budapesten” című pályázaton – és ezt a Budapest-Fót kerékpárút kerületen belüli szakaszának kiépítésére kívánta felhasználni. A projekt műszaki tartalma azonban megváltozott, a projekt címének meghagyása mellett. A tervzsűri véleménye alapján a képviselő-testület még 2017-ben úgy döntött, hogy a Külső Fóti út mentén, a Szilas-patak és a városhatár között egyoldali, kétirányú kerékpárút megvalósítása helyett a Pázmány Péter utca-Taksony sor-Rákospalotai Körvasút sor-M3 bevezető szakasza-Szentmihályi út, Illyés Gyula utca-Bácska utca határolta területen belül kerékpárosbarát létesítmények megvalósítását támogatja. Ezért el kell állni a jelenleg hatályos Támogatási Szerződéstől, átdolgozott műszaki tartalommal és megemelt költségekkel pedig új támogatási kérelmet nyújtanak be.  A projekt 302.446.502 forintot Ft-os összköltséggel kerülne újra benyújtásra.

Előterjesztés

Döntés

A Budapest Főváros XV. kerületi Cigány és Örmény Nemzetiségi Önkormányzatnak nyújtott 2019. évi támogatás elszámolásáról – 2020. június 2.

A 2019. január 1. és 2020. március 31 . közötti felhasználható pénzbeli támogatás elszámolása megtörtént.

Előterjesztés

Döntés

A Hornyák Alapítvány 2019. évi beszámolójáról – 2020. június 2.

Az Alapítvány fiatal felnőttek (halmozottan sérült fiatalok enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékos, és érzékszervi fogyatékos) bentlakásos ápolását, gondozását látja el, egy térítésmentesen használt önkormányzati ingatlanban. Az Alapítvány 2019-es beszámolóját elfogadta a polgármester.

Előterjesztés

Döntés

Az óvodák nyári zárva tartásáról szóló határozat visszavonásáról – 2020. június 2.

A Kulturális Bizottság korábbi döntése értelmében idén is lett volna nyári szünet a kerületi óvodákban. A polgármester döntése értelmében a járványhelyzet utóhatásai miatt nem lesz nyári szünet az intézményekben, mert a karanténidőszak alatt sok szülő elhasználta éves szabadságát, így nehezen oldanák meg a gyerekek elhelyezését az óvodai szünet alatt.

Előterjesztés

Döntés

A bölcsődék nyári nyitva tartásáról szóló határozat visszavonásáról – 2020. június 2.

A Népjóléti Bizottság korábbi döntése értelmében idén is lett volna nyári szünet a kerületi bölcsődékben. A polgármester döntése értelmében a járványhelyzet utóhatásai miatt nem lesz nyári szünet az intézményekben, mert a karanténidőszak alatt sok szülő elhasználta éves szabadságát, így nehezen oldanák meg a gyerekek elhelyezését a bölcsődei szünet alatt.

Előterjesztés

Döntés

A GMK által működtetett sportfelületek kedvezményes bérleti díjáról szóló határozatok módosításáról – 2020. június 2.

Előterjesztés

Döntés

Hubay Jenő tér 8. szám alatt épülő Hubay Garden társasházban lakások, tárolók és parkolóhelyek megvásárlásáról – 2020. június 2.

Az önkormányzat két lakást, illetve tárolókat, parkolóhelyeket vásárolt meg orvosi rendelő céljára, a vagyonkezelő a Vass László Egészségügyi Intézmény lesz.

Előterjesztés

Döntés

A 2021. évet érintő előzetes kötelezettségvállalásról – 2020. június 2.

A döntés az önkormányzat könyvvizsgálói feladatainak (a 2020. július 1. és 2021. május 31. között) fedezetére a 2021-es költségvetésben 2.250.000 Ft+Áfa előirányzatot biztosít.

Előterjesztés

Döntés

A Budapest, XV. kerület Batthyány utca útfelújítás kivitelezési munkái tárgyú közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívásáról – 2020. június 2.

A munkálatokra a testület korábban nettó 62,5 millió forint összegben biztosított előirányzatot. Ennek a kivitelezésnek indult el a döntéssel a közbeszerzési eljárása. A Batthyány utca a Fő út és a Bem utca között újul meg.

Előterjesztés

Döntés

A Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat „Lassú járművek beszerzése a közszolgáltatási tevékenységek ellátásához” tárgyú közbeszerzési eljárás felhívásáról – 2020. június 2.

Az önkormányzat cége, a RÉPSZOLG Kft. munkájához, a kerületi köztisztasági feladatok ellátásához van szükség a géppark cseréjére, fejlesztésére. A közbeszerzés keretében 2 ráülős fűnyírót, 1 multifunkciós traktort és 2 járdatakarító gépet vásárol az önkormányzat. A beszerzés becsült értéke 44.244.093 forint.

Előterjesztés

Döntés

A Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat „Kisteherautó és teherautó beszerzése” tárgyú közbeszerzés eljárás ajánlati felhívásáról – 2020. június 2.

Szintén a RÉPSZOLG Kft. gépparkcseréjét érinti egy másik közbeszerzési eljárás: ennek keretében 1 darab 3,5 tonnás, platós és 7 személyes kisteherautót és 1 db 18 tonnás, billenő platós, darugémes teherautót vásárol az önkormányzat. A beszerzés becsült értéke 35.433.071 forint.

Előterjesztés

Döntés

(Cs.B.)