Menu

Tájékoztató a polgármester által a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott döntésekről 6.

2020.05.19.

Május 13-án egyetlen polgármesteri döntés született – ez az önkormányzati dolgozókat érinti.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet 2020. március 11-i kihirdetésével az önkormányzatok esetében a képviselő-testületek hatásköre a polgármesterek kezébe került. Vagyis minden döntés, amelyre eddig a testület, valamint a bizottságok voltak jogosultak, a polgármester kezébe került, ezek a testületek nem üléseznek. (Kivételt képez az intézmények átszervezése, megszüntetése, azok ellátási, szolgáltatási körzeteinek megváltoztatása.)

A veszélyhelyzet alatt minden olyan döntést ismertetünk, amelyet Cserdiné Németh Angéla polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt, a rá ruházott hatáskörben meghozott. Ezeket a döntéseket a polgármester a képviselő-testület valamennyi tagjával egyeztette.

Most a május 5-én, a képviselő-testület helyett meghozott döntéseket ismertetjük.

A cafetéria és a Palota Plusz juttatásról – május 13.

A Polgármesteri Hivatal dolgozóinak, valamint az önkormányzati intézményekben dolgozó közalkalmazottaknak járó 2020-as cafeteria-kifizetésekkel, valamint az idén bevezetett Palota Plusz juttatással kapcsolatos az egyetlen május 13-i polgármesteri döntés, amelyet a képviselő-testület helyett eljárva hozott meg Cserdiné Németh Angéla. A koronavírus-járvány kapcsán megjelent, az adózási könnyítésekről szóló kormányrendelet ugyanis csökkentette a szociális hozzájárulási adó mértékét, illetve a Széchenyi Pihenő Kártya formájában adható összeget megemelte és utóbbi esetében mentességet is adott a SZOCHO alól. Ezt figyelembe véve a mostani döntéssel úgy módosult a kifizetések időpontja, hogy egyrészt – ugyanakkora önkormányzati ráfordítás mellett – nagyobb juttatásban részesülhetnek a dolgozók, másrészt az önkormányzatnak kevesebb adót kell befizetnie az államkasszába.

Előterjesztés

Döntés

Fotó: Nagy Botond/XV. Média