Menu

Tájékoztató a polgármester által a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott döntésekről 12.

2021.01.27.

A fővárosi forrásmegosztásról döntött Cserdiné Németh Angéla a képviselő-testület hatáskörében eljárva.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben 2020. november 4. óta rendkívüli jogrend van érvényben Magyarországon. Az önkormányzatok esetében ez azt jelenti, hogy a képviselő-testületek hatásköre a polgármesterek kezébe került. Vagyis minden döntés, amelyre alapesetben a testület, valamint a bizottságok voltak jogosultak, a polgármester hatásköre lett, ezek a testületek nem üléseznek. (Kivételt képez az intézmények átszervezése, megszüntetése, azok ellátási, szolgáltatási körzeteinek megváltoztatása.)

A rendkívüli jogrend hatálya alatt minden olyan döntést ismertetünk, amelyet Cserdiné Németh Angéla polgármester a rá ruházott hatáskörben meghozott. Ezeket a döntéseket a polgármester a képviselő-testület valamennyi tagjával egyeztette.

A Fővárosi Közgyűlés Főváros Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2021. évi megosztásáról szóló rendelettervezet véleményezése

A 2021. január 21-i döntéssel a polgármester elfogadta a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztást 2021-re. Erről a Fővárosi Közgyűlés alkot rendeletet, azt előzetesen a kerületi képviselő-testületek véleményezik.

A XV. kerületi önkormányzat kerületek közötti, 5,129 százalékos részesedési aránya nem változott 2020-hoz képest.

A fővárosi rendelet-tervezet alapján 2021-re az iparűzési adóbevétel ajánlott kiadással korrigált tervszáma a XV. kerületi önkormányzat esetében 6,079 milliárd forint. A fővárosi kerületek közötti összehasonlításban a városrész idén is a 7. helyen áll a támogatás nominális nagysága tekintetében. Az önkormányzatot megillető 2020-as bevétel 7,464 milliárd forintos összegéhez képest, 1,374 milliárd forinttal alacsonyabb összegű többletforrásra jogosult a XV. kerület idén.

Előterjesztés

Határozat

(Cs.B.)