Menu

Tájékoztató a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásáról

2014.08.08.

A Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. évi általános választását 2014. október 12. – helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi általános választásának – napjára tűzte ki.

A választópolgárok 2014. szeptember 26-áig vetethetik fel magukat a nemzetiségi névjegyzékbe. Aki nem veteti fel magát a nemzetiségi névjegyzékbe, az nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán, és nem is indulhat jelöltként.

Regisztrálni személyesen vagy levélben a lakóhelye szerinti helyi választási irodában lehet.

A magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok, bevándoroltak, letelepedettek, menekültek részt vehetnek a nemzetiségi önkormányzati választáson, amennyiben nemzetiségiként regisztrálnak. A bevándoroltak, letelepedettek, menekültek azonban nem indulhatnak jelöltként.

Települési nemzetiségi önkormányzati választást ott lehet kitűzni, ahol a legfrissebb (2011-es) népszámlálás során legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. Azonban csak ott lesz nemzetiségi szavazás, ahol legalább annyi jelölt indul, mint a megválasztható képviselők száma (3).

A települési nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöléséhez a nemzetiségi névjegyzékben a választás kitűzésének napján (július 29-én) szereplő választópolgárok öt százalékának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása szükséges.

A jelöltnek szerepelnie kell az adott nemzetiségi névjegyzékben, és a megelőző két nemzetiségi önkormányzati választáson (illetve azokat követő esetleges időközi választásokon) nem lehetett más nemzetiség jelöltje. Nyilatkoznia kell továbbá, hogy a nemzetiség képviseletét vállalja, továbbá a nemzetiségi közösség nyelvét beszéli, kultúráját és hagyományait ismeri.

Egy nemzetiségi választópolgár egy adott nemzetiség több jelöltjét is ajánlhatja. Csak annak a nemzetiségnek a jelöltjeit lehet ajánlani, amilyen nemzetiségként a választópolgár a névjegyzékben szerepel.

Ajánlást gyűjteni 2014. augusztus 25-től a települési önkormányzati jelölt számára 2014. szeptember 8-án 16.00 óráig lehet.

A korábbiaktól eltérően a nemzetiségi önkormányzatokat öt évre választják.

A 2014. októberi 12-i nemzetiségi választások újdonsága, hogy egyszerre tartják a helyi, a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati választást. A települési nemzetiségi önkormányzatokhoz hasonlóan már a megyei/fővárosi és az országos nemzetiségi önkormányzatokat is közvetlenül választják, vagyis megszűnik a korábbi elektori rendszer.

A területi és az országos nemzetiségi listákra azok a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok is szavazhatnak, akik olyan településen élnek, ahol – mivel nem vallották magukat legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak – a települési választást nem lehet kitűzni.

A települési nemzetiségi önkormányzati képviselők száma:

  • három fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján (július 29-én) a településen kevesebb mint száz fő,
  • négy fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján (július 29-én) a településen legalább száz fő.

Hét főből áll a megyei, illetve a fővárosi nemzetiségi önkormányzat.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők száma:

  • tizenöt fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján nem több mint ötezer (vagyis ilyen a bolgár, a görög, a lengyel, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovén és az ukrán országos önkormányzat),
  • huszonhárom fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján több mint ötezer (vagyis ilyen a horvát és a szlovák országos önkormányzat),
  • harmincegy fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján több mint tízezer,
  • harminckilenc fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján több mint huszonötezer (vagyis ilyen a német országos önkormányzat),
  • negyvenhét fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján több mint ötvenezer (vagyis ilyen a roma országos önkormányzat).

Települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választása a XV. kerületben

Nemzetiség

Népszámlálási létszám

Választópolgárok száma kitűzéskor

Szükséges ajánlás

Megválasztható képviselők száma

bolgár

46

17

5

3

görög

72

4

5

3

horvát

42

14

5

3

lengyel

84

6

5

3

német

368

25

5

3

örmény

45

26

5

3

roma

1024

4

5

3

román

345

29

5

3

ruszin

szerb

40

0

5

3

szlovák

88

2

5

3

szlovén

ukrán

74

7

5

3

A Helyi Választási Iroda Vezetőjének 6/2014. (VII.2.) számú határozata alapján a nemzetiségi jelöltekre a XV. kerületben egyetlen, közös szavazóhelyiségben lehet szavazni, ez a Budapest, XV. ker. Széchenyi tér 13.szám alatti, Czabán Általános Iskolában kijelölt 800. számú szavazókör.

A nemzetiségi választójog gyakorolható a helyi önkormányzati választásokon való részvétel mellett.
 

Budapest, 2014. augusztus 8.


Juhászné dr. Baráth Márta
Budapest Főváros XV. kerület
Helyi Választási Iroda vezetője