Menu

Tájékoztató a Budapest XV. kerületi díszállat kereskedések ellenőrzéséről

2003.09.04.

Az éves tervszerű ellenőrzések keretében 2003. 07. 29.-én a kerületben működési engedéllyel rendelkező díszállat-kereskedések átfogó ellenőrzését hajtotta végre a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztálya.

A programban a Polgármesteri Hivatal munkatársai mellett részt vettek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának (DINPIg.) zoológiai felügyelői, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közegészségügyi felügyelője is. A DINPIg. munkatársának tájékoztatása szerint a fővárosban ilyen jellegű ellenőrzésre nem volt még példa.
Az ellenőrzés kiterjedt a veszélyes állatok megfelelő tartására, kereskedelmére, valamint az üzletek működési rendjére is.
Az üzletek nagyobbrészt az előírásoknak megfelelően működtek, de néhány helyen előfordultak szabálytalanságok is, amelyek miatt a hatóságok a szükséges intézkedéseket megtették.

Természetvédelmi oltalom alatt álló, illetőleg nemzetközi természetvédelmi egyezmény (CITES) hatálya alá tartozó állatokat három üzletben találtak az ellenőrök. Két esetben azonnali intézkedést foganatosítottak a zoológiai felügyelők, míg a harmadik esetben a DINPIg. Jogi Osztálya teszi meg a szükséges lépéseket. Egy mocsári teknőst a természetes élőhelyére juttatják vissza. Két görög teknőst a Fővárosi Állat- és Növénykert CITES menhelyére szállítottak a szakemberek. Az egyik üzletben talált tigrispiton óriáskígyó gazdájának pedig természetvédelmi hatósági eljárás során kell bizonyítania jogosultságát a tartáshoz.

Összességében az ellenőrzés eredményesnek és hasznosnak bizonyult. A megtett intézkedések alkalmasak arra, hogy a jogszabályi előírások maradéktalan betartására ösztönözzék a díszállat-kereskedőket.

A közeljövőben újabb átfogó ellenőrzések várhatóak a kereskedelem más területein is.

Moór Árpád vezető-főtanácsos
osztályvezető