Menu

Taiwanból Sárospatak után Budapestre
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.07.15.

Július 1-4. között Sárospatakon rendezték meg a XI. „Zsákomban a bábom” Nemzetközi Bábfesztivált, melyen a Taiwanból érkezett Yung Shing Le Árnyszínház is fellépett, majd innen az AsiaCenterbe vezetett az útjuk.

Az Utazás nyugatra – lángoló hegyek tradicionális árnyjáték produkciójukat ugyanis egyetlen alkalommal adták elő a XV. kerületi helyszínen nagy sikerrel.
Azonban nem véletlenül került a csoport Magyarországra, ugyanis a sárospataki bábfesztivál húszéves történetében az össze földrészről részt vettek már egy-két személyből álló illetve kamara jelleggel működő bábcsoportok. A fesztivált kétévente a város valamint a Pinocchio Alapítvány rendezi meg. Az alapítvány elnöke Szentirmai László, a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Karának művésztanára, aki az AsiaCenterben megrendezett előadásra is ellátogatott és magával hozta a bábfesztivál jelképét: a kis fabábut, Pinocchiót.
A Yung Shing Lu közel harminc éve alakult családi vállalkozásban, s immáron a negyedik generáció tagjai is velük játszanak. Sui Chang fia és lánya, Hsing-Kuo és Ying-Chiao, akik a családi vállalkozást megszervezték Hsing-Kuo nem bábjátékos, hanem ő zenészként közreműködik a produkcióban. Az előadások folyamán a színes árnyak mellett egyéb fénytechnikák is megelevenednek, miközben az élő zene szól. Az előadás a mai közönségnek szól, ám a régi emlékeket varázsolta elénk legalább egy órára.

Érdemes néhány szóban szólni a szereplőkről és a szereplők történetéről:
Xuanzang szerzetes
Xuanzang Buddhista szerzetes, akit a Tang dinasztia korában (618-907) az uralkodó Indiába küld, hogy hozza el Kínába a Buddhizmus szent iratait, szútráit. Úgy tartják egy Buddhista kolostor vezetőjének a reinkarnációja. Teste mágikus erővel bír, mert aki eszik belőle, halhatatlanná válik. E miatt az úton mindenféle démon próbálja elfogni. A mester és társai azonban együttes erővel képesek még a balszerencsét is jó irányba fordítani.

Sun Wukong – Majom Király
Rengeteg kalamajka okozója a Mennyekben. Hírnevét többek között annak is köszönheti, hogy képes egy bukfenccel több 1800 mérföldet is megtenni, és 72 különböző formába is át tud változni. Legfőbb fegyvere a csodálatos Vas Tuskó amit képes egy tű méretére lekicsinyíteni és a füle mögött tartani, ha éppen nem használja.

Zhu Bajie – Disznó
Eredetileg Mennyei hadsereg tengerészeinek tábornoka, Tianpeng Marsall néven. Ittas flörtölési kísérletei miatt, kizárták a mennyből és földön kellett újjászületnie, egy disznófejű szörny képében. Lusta, falánk, és csinos nők utáni állandó gerjedelme miatt érdemelte ki a nem túl hízelgő „Lusta bolond” nevet.

Sha Wujing – Homok Barát
Eredetileg szintén egy mennyei tábornok, de mivel összetört egy igencsak értékes vázát, büntetésből a földön kellett reinkarnálódnia, mint homokos folyópartokon élő emberevő szörnyeteg. Vörös a szakálla és részben kopasz a feje.

Bikadémon király
Egykor Lao Ce hátasa. Megszökött a földről és megbarátkozott Sun Wukonggal. Mituán azonban Buddha és Sun Wukong együtt igázták le szeretett fiát, a Vörös Fiút, megszakadt a barátságuk.

Tieshan Hercegnő
A Bikadémon király felesége. Mivel a Majom Király miatt veszítette el fiát, haragban állnak.

Akik pedig nem látták a különleges produkciót, azoknak álljon itt a darab meséje, története:
Az Égő Hegy a keleten jól ismert „Utazás nyugatra” c. legendás történet egyik epizódja, melynek történelmi alapjai a VII. század köré, a Tang dinasztia idejére tehetőek. Főszereplői, nevezetesen Xuanzang a szerzetes, Majom Király (Sun Wukong), Disznó (Zhu Bajie), Homok Barát (Sha Wujing) és Sárkány herceg, aki Xuanzang lovaként tart a csapattal, Indiába tart, hogy elhozzák Kínába a Buddhizmus Szent iratait. Ez az epizód az Égő Hegyeknél játszódó kalandjaikat meséli el.

Úgy tartják, ezek a hegyek még akkor keletkeztek, amikor a Majom Király elcsent és behabzsolt néhány halhatatlanság pirulát, sok bajt okozva ezzel a menyekben. Menekülés közben lángokba borult farkából parázs esett a halandók földjére, megteremtve ezzel Égő Hegyeket. A hegyek több száz mérföldnyi hosszát senki sem tudja átszelni, csak a varázslatos Pálmalevél legyező segítségével, ami Tieshan (Vas Legyező) hercegnő tulajdona. A legyező mágikus hatalma szelet és esőt varázsolva el tud oltani minden tüzet.

A hercegnő és a Majom Király közötti régebbi viszály miatt azonban a legyező kölcsönzéséről Tieshan Hercegnő hallani sem akar. A Majom Király próbára hívja ki a hercegnőt, de nem jár szerencsével, ugyanis a Hercegnő gúnyolódva ráveszi a Majom Királyt, hogy kipróbálja a mágikus legyező erejét, de az több ezer mérföldre repíti. A Szél Istennő segít a Majom Királyon egy olyan varázs pirulával, amitől semmilyen szél nem tudja kimozdítani a helyéből. Visszajutva a Majom Király kicsi bogárrá változik és a Hercegnő teás poharába rejtőzik, aki férjére, a Bikadémon Királyra vár. Nem sejtve, hogy mi van a poharában a Hercegnő megissza a teáját, és a bogárrá változott Majom Király addig gyötri belülről a hercegnőt, amíg az kölcsön nem adja a Legyezőt. Csakhogy a várakozással ellentétben a legyezővel nem tudnak esőt és szelet varázsolni, és a talaj egyre égetőbb a lábaik alatt. Az igazság az, hogy a kölcsön kapott legyező hamisítvány.

A Majom Király most a Hercegnő férje, a Bikadémon Király képében, csellel próbálja megszerezni a legyezőt a Hercegnőtől. Sikerül is, és már éppen távozni készül, amikor megjelenik az igazi Bikadémon Király, és felfedezi a csalást. Bikadémon Király átváltozik Disznóvá, hogy visszaszerezze a legyezőt, majd harcolni kezdenek, aminek Mennyek közbelépésével, Nozha, a Bikadémon Király szeretett fia vet véget. A Bikadémon Király a mennyek déli kapujához kerül, ahol buddhizmust kezd tanítani, a főszereplők pedig folytatják útjukat Nyugat felé.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó honlapok:


Képes beszámoló