Menu

Táblaképek az Eötvös Könyvtárban

2008.06.10.

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör rendezésében június 5-én a FSZEK Eötvös Könyvtárában lovag Kanizsa József költő, a Krúdy Kör titkára a Reneszánsz Év köszöntéseként Fenyvesi András ikonfestő kiállítását nyitotta meg.

-E különleges tizenhárom darabból álló sorozatban Fenyvesi András a Szent Koronán látható vallási és történelmi egyéniségek táblaképeit festette meg a reneszánsz korszak előtt tisztelegve- mondta Kanizsa József. Fenyvesi András már gyermekkorában, amikor ministráns volt, megfigyelte a templomi ablakokon a szentképes üvegfestészet csodálatos szépségét, misztikus varázsát. S hogy a Szent Koronát hazahozták, egyre jobban megérett benne, hogy a koronán levő szenteket, történelmi nagyságokat táblaképben megfesse. Most látta alkalmasnak az időt, hogy megmutassa a nagyközönség előtt is, hogy feltárja titkát. Így került sor, hogy azon a napon, amikor az Ünnepi Könyvhét is megnyílt, ünnepélyesen bemutassa az eddig elkészült 13 ikonfestményét. A közönség így egy ősbemutatónak lehetett részese.
A kiállítás megnyitót követően Hámori András író, a most megjelent A gyűlölet vasfoga című regényét mutatta be, amely folytatása a 2007-ben megjelent A terror kufárjai című könyvnek. A most megjelent regényben Rónay Szabolcs újságíró váratlan helyzetekbe való belecsöppenése, újabb megpróbáltatásai teszik változatossá, izgalmassá, érdekfeszítővé a könyvet mindössze három napba sűrítve. A cselekmények zömmel Tuniszban és Jeruzsálemben játszódnak. A könyv folyatásáról pedig csak annyit, hogy mindenki olvassa el a kötetet, melyből kiderül, hogy vajon sikerült-e megtartani az iszlám békéért a békéltető konferenciát, életveszélybe került-e Őszentsége, és hogy vajon hogyan került sértetlenül haza Rónay Szabolcs és felesége, Barbara. Hámori András a könyvbemutatón több érdekfeszítő részleteket olvasott föl a regényből, melyet a közönség nagy tapssal jutalmazott.
Kanizsa József záró momentumként megemlékezett a napokban elhunyt Porubszky Ildikó költő, szerkesztőről, akinek a verseiből 2007-ben minden rendezvényen felolvasott néhányat. A Krúdy Kör tagja csak 58 éves volt, s Győr egyik kiemelt költőjeként tartották számon.