Menu

Szúnyogirtásra várva

2020.07.15.

A kerületiek egyre többet vakaróznak a nyári estéken – úgy tűnik, azonban, hogy a szúnyoggyérítést megrendelő Katasztrófavédelem is ezt teszi.

Egyre több kérdés érkezik a hivatalhoz és internetes fórumokon is sokakat foglalkoztat, hogy mikor lesz kevesebb szúnyog a XV. kerületben. A kellemetlenségek, a sebek szempontjából nem segít, de fontos minden évben megjegyezni, hogy a szúnyogirtás – vagy szakszóval: szúnyoggyérítés – olyan feladat, amelyet nem a kerületi önkormányzat rendel meg. Az illetékes állami szervvel pedig egyoldalú a kommunikáció.

A Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztályától megtudtuk, hogy levélben fordultak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjához, amely a szúnyoggyérítést elrendeli. „Budapest XV. kerület szerepel a katasztrófavédelem által koordinált 2020. évi országos szúnyoggyérítési programban, azonban a tényleges kezelések a szúnyogártalom mértékét monitorozó szakértői javaslatok alapján, szakmai alapon és ütemezetten történnek” – állt az állami szerv korábbi válaszában. Konkrét időpontot azonban nem közölt a Katasztrófavédelem

Ezután azonban a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nem válaszolt Városgazdálkodási Osztály megkereséseire, időpontot nem adott a munka megkezdésére. Így marad a korábbi útmutatás: vagyis annak követése, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján minden hétfőn közzéteszi a „Lakosság – Szúnyoggyérítés” menüpont alatt a szúnyoggyérítés heti ütemtervét.

Amennyiben a szúnyoggyérítés időpontja ismert lesz, a tényleges végrehajtás előtt méhészértesítőket küldenek ki, valamint a fővállalkozó e-mailben értesíti az önkormányzatot a gyérítés pontos dátumról.

Egyelőre annyi biztos, hogy a XV. kerület nem szerepel a július 13-i heti ütemtervben. Amint a Polgármesteri Hivatal értesítést kap, azonnal jelezzük a szúnyoggyérítés időpontját.

(Cs.B.)