Menu

Szülők és nevelők együtt báloztak

2005.02.22.

Szombaton este immáron a hagyományoknak megfelelően: második alkalommal volt a László Gyula Gimnázium aulájában a szülők-nevelők bálja, melyen a jókedv mellett színvonalas műsor szórakoztatta a közönséget, illetve volt vacsora, tánc, tombola.

A farsangi bál kezdetén Csonti Istvánné, elnök-igazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Többek között elmondta, hogy régen az emberek tudtak ünnepelni, voltak közösségi alkalmak falun és a városban. Az iskolában a szülők és a pedagógusok közös munkájának eredményeként született meg ez a közösségi farsangi bál, melynek célja, hogy a szülők és a nevelők egy kicsit iskolán kívül megismerkedjenek egymással. Az igazgatónő rövid beszédét Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című művének Dorottya farsangi köszöntőjével fejezte be, majd a bálnyitó műsor első műsorszámaként a tavaly végzett Várhegyi András énekelte el Szűcs Anikó zongorakísérete mellett a Tanulj meg fiacskám komédiázni című dalt. András már évek óta sikeres vers- és prózamondó, s talán nem véletlenül szeretne a színészi pályára kerülni. Ugyancsak az ő előadásában hangzott el Vámosi János nagy slágere, a Járom az utam.
Előtte azonban még Czellér Rita tanárnő tolmácsolásában hallgathatta meg mindenki Krúdy Gyula: Farsangi fánk című írását.
Cilinderes, nyakkendős „lányok” alkották a Hétszínvirág amatőr társulatot, akik Moon Jack című produkciójukkal szórakoztatták a publikumot, akik az egész előadást tapssal kísérték végig. Mint kiderült, a „lányok” a bölcsőde gondozónői és anyukák voltak. A fellépők sorában H. Nagy Ilona előadóművész először egy szexi ladyről énekelt, majd a következő dal arról szólt, hogy mi van a világ kapuján túl. Végül egy igazi nagy sláger is felcsendült- Se veled, se nélküled élni nem tudok-, melyet közösen énekelt a közönség az énekesnővel, akinek a jelenleg negyedik osztályos gyermeke jár a „Kavicsosba”.
Varga Orsi szintén az iskola tanulója, aki párjával, Balogh Miklóssal latin mixet táncolt. A következő két fellépő: Koncz László és Ress Hajnalka közösen tanulnak énekelni, s a közönséget sem kellett nagyon meggyőzni arról, hogy mindketten nagyon tehetségesek. Laci a lazításról és a zene szeretetéről énekelt szintén a közönséggel együtt – Próbálj meg lazítani…-hangzott el először, majd Imádok útra kelni…-csendült fel az olasz dala. Hajni először a Kabaré című musical részletét tolmácsolta, majd a jamaicai trombitásról énekelt.
A műsor zárásaként a Hétszínvirág társulat ír táncot adott elő, majd Hajdu László polgármester, a bál fővédnöke nyitotta meg a farsangi bált.
-Ez a terem, ahol most vagyunk, nemcsak a hagyományos bálnak ad helyet, hanem a kerület galériája is egyben, vagyis a művészeknek bemutatkozási lehetőséget nyújt- mondta Hajdu László. Nem sok olyan iskola van, ahol a szülők és a nevelők együtt báloznak a gyerekek tanulmányi eredményétől függetlenül. Hiszen itt, ezen alkalommal derülhet ki, hogy egy-egy szigorúnak vélt pedagógus nem is olyan szigorú illetve egy-egy szülővel itt sokkal jobban lehet beszélgetni és nem csak akkor, amikor a pedagógus berendeli magához. Az aulát az alsó tagozatos gyerekek szülei díszítették fel: ők még nagyon lelkesek; felső tagozaton már a szülő csak a szülői értekezletre jár el- tette hozzá mosolyogva a polgármester. Ez az iskola olyan intézmény, ahova 3 éves kortól 18 éves korig járhat a gyermek. Csonti Istvánné elnök-igazgatónő érdeme az, hogy az intézmény a középiskolás kor végéig nőtte ki magát. Diáksportja szintén kiemelkedő az iskolának. Az intézmény önálló gazdálkodó, s mint tudja az ember egy-egy bál nem éppen nyereséges. Amikor a gazdasági vezetőt megkérdeztem, hogy ráfizetéses lesz-e a mai este, azt válaszolta: Akkor bele se kezdtem volna. Így kell hozzáállni, s örülök, hogy itt lehetek, s megnyithatom a farsangi bált.
A köszöntő szavakat, s a vacsorát követően mindenki kedvére táncra perdülhetett az aula közepén, illetve beszédbe elegyedhetett ismerőssel és s eddigi ismeretlennel; pedagógussal és szülővel. Az est fénypontjaként pedig a tombolahúzáson találtak gazdára a szebbnél szebb ajándékok.