Menu

Születésnapra- kapcsolat a világgal
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.07.10.

Az elmúlt héten ünnepélyes keretek között ünnepelte Vitai Attila, a Rákospalota-MÁV-telepi Jézus Szíve Plébánia plébánosa, az Újpest-Rákospalotai Espereskerület helyettes esperese hetvenedik születésnapját.

A hívek a hét közepén ezen alkalomra szép számmal gyűltek össze a templomban, ahol a misét Molnár Béla, a Pestújhelyi Keresztelő Szent János Plébánia plébánosa celebrálta.
A misén először Dr. Gergó Lajos, világi vezető köszöntötte az ünnepeltet, majd kezdetét vette a mise.
Molnár Béla plébános az ajándékozást megelőzően elmondta, hogy az a jó ajándék, aminek az ajándékozott is örül, s amiben az ajándékozó szíve-lelke benne van. Az ajándékozás ugyanis művészet.
-Ami nekem kedves, azt adom neked oda. Saját életemből véve, amikor fiatal voltam, lázadozta minden régies legendák ellen. Az évek alatt azonban az ember beérik, s rájön, hogy amin jár az az Isten útja. A gondolataink összetalálkoznak valahol, tehát az idősödő Péter képét képletesen átadom. Ez a mai nap a hamarosan bekövetkező aranymise főpróbája is. Kívánom a kedves híveknek, hogy szeressék és segítsék Vitai Attilát. Isten éltesse sokáig!
Miután Gergó Lajos és társai egy gitárral kísért dallal köszöntötték a plébánost Molnár Béla egy „eszközt” adott át ajándékul Vitai Attila plébánosnak, hogy ezzel is tarthassa a kapcsolatot mindenkivel. Az ajándék egy mobiltelefon volt.
Az ünnepélyes ceremónián ezt követően Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő felolvasta Kiss Péter miniszter köszöntő szavait, majd az önkormányzat és a maga nevében köszöntötte Vita Attilát.
-A plébános úr fontos szereplője az egyházi és a világi életnek egyaránt. Nincs olyan felkérés, amit visszautasítana, minden rendezvényen, gyertyagyújtáson, ünnepségen ott van; nyári tábort vallásismertetőt tart, s működteti az egyház többek között a Lumen Christi Ifjúsági Kórust. Köszönöm a fáradhatatlan munkádat! Szeretném megérni a 100. születésnapodat, addig is fogadj szeretettel egy kis ajándékot.
A polgármester az Egy csepp emberség című nemrégiben megjelent könyvet adta át , míg a MÁV-telepi hívek ajándékát, egy kávéfőzőt Dr. Gergő Lajos nyújtotta át Vitai Attilának.
Köszönetül Vitai Attila is szóra emelkedett.
-Hány éves egy ember? Amennyinek érzi magát- mondta. Jelenleg nyolc atya van itt köztünk, közülük többen távolról érkeztek azért, hogy emlékeinket megosszuk egymással.
Ezután személyes élményeit, a papi pályán való elindulásáról szólt néhány szóban, majd megköszönve mindenkinek ezt a szép napot meghívta a jelenlévőket a plébániával szemben lévő közösségi házba, ahol oldott hangulatban folyhatott a beszélgetés.
Vitai Attila 1936-ban született Kispesten, majd 1968-ban szentelték Vácott. A főegyházmegyébe 1993-ban lett inkardinálva.
1990 óta a Rákospalota-MÁV-telepi plébánia plébánosa, 1995 óta helyettes esperes. A XV. kerületbe kerülését megelőzően káplán volt Tiszakécskén (1968-71), Kiskunmajsán (1971-87), majd Rákosszentmihályon (1987-90).

Képes beszámoló