Menu

Szobrok, érmek, kisplasztikák

2005.11.29.

December 8-ig látható Szabó Gábor szobrászművész kiállítása a Pestújehlyi Közösségi Házban, melyet Kádár János Miklós festőművész nyitott meg az elmúlt héten az ANNO 2005. programsorozat keretében.

-Tizenegy év után érhettük meg, hogy Szabó Gábor szobrászművész elhozta anyagát a Külvárosi Szalonba-mondta Nagy Edit. Ugyanis ezt a helyet mi közösen találtuk ki hajdanában az alkotóművésszel.
Kádár János Miklós festőművész ezt követően azzal nyitotta meg a kiállítást, hogy ő most egy beugró szerepben van, hiszen eredetileg Angyal Mária művészettörténész állna a közönséggel szemben, ám betegsége megakadályozta, hogy személyesen is jelen legyen e nagy eseményen.
-Több évtizede dolgozunk párhuzamosan a szakmában- mondta a festőművész, s máris mutatta az érdeklődőknek azt a művet, melyet közösen készítettek: a puha mészkövet Szabó Gábor faragta meg, míg a festő a díszítését készítette el.
-Ami rögtön feltűnt, amikor beléptek a szalonba, hogy az üveg kivételével minden szobrászati anyag megtalálható: fém, bronz, kő, terrakotta. Amiket viszont megítélni tudok, azok a rajzok. Ezek pedig nagyon jók.
Ezután a festőművész beszélt arról, hogy nagyon sok szimpóziumon vesznek közösen részt, s szervezik azokat, így pl. Ausztriában (Burgenlandban), Máltán, Svédországban, Hollandiában.
-A siklósi szimpóziumon is részt vett Szabó Gábor, s csak csodálattal élhetek, hogy ott milyen alkotások születtek. Az igazi munka pedig az ott szerzett tapasztalatok formába öntése, amely a műteremben jön létre. Az alkotás ugyanis magányt kíván. Ezért is ünnep, amikor együtt lehet látni az alkotásokat- mondta végül Kádár János Miklós.
A kiállítás az elkövetkező két hétben hétköznap 10-18 óráig, szombaton 9-13 óráig tekinthető meg.