Menu

SZMSZ-módosítás, költségvetés a testület előtt

2004.11.28.

A szerdai testületi ülést követő napon Hajdu László polgármester több döntésről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

-Huszonhárom napirendi pont került a testület elé az ülésen, melyen többek között a testület módosította a Szervezeti és Működési Szabályzatát – mondta a polgármester. – A jövőben a képviselők 5 perc helyett 3 percben szólhatnak hozzá egy-egy napirendi ponthoz, s ugyanígy szabályoztuk az előterjesztő hozzászólási idejét is. Fontos változás szintén az SZMSZ módosításán belül, hogy rendeletmódosítást képviselői indítvánnyal maximum 48 órával a testületi ülést megelőzően lehet benyújtani és lehetőség szerint úgy, hogy a Jogi Bizottság még érdemben foglalkozni tudjon a beadvánnyal. Mindez nem jelenti azt, hogy a képviselők a rendelet tárgyalásakor ne tehessenek olyan észrevételt, melyet a testület is figyelembe vehet a döntés meghozatalakor.
A polgármester ezt követően beszélt arról, hogy a képviselő-testület elfogadta a 2005 első két hónapjára szóló átmeneti időszak gazdálkodásáról szóló költségvetést illetve az önkormányzat 2004. évi költségvetésének első három negyedévéről szóló beszámolót, vagyis a 14 191 355 ezer Forintos éves költségvetés időarányos teljesítését. Hajdu László külön kiemelte, hogy a kerület nem küzd likviditási gondokkal és jelentős a vagyonbővülés zajlott le az értéknövelő felújításoknak (csatorna, út stb.) köszönhetően. A 2005. évi költségvetés koncepciója is a testület elé került, amelyben stratégiai kérdés, hogy az önkormányzati intézmények zavartalan működését biztosítani kell.
-Mindez azért fontos, mert akkor tárgyaltunk minderről, amikor még nem fogadta el az állami költségvetést a parlament. Remények szerint a héten lezárul a főváros és a kerületek között kirobbant forrásmegosztási vita. A főpolgármester, dr. Demszky Gábor kérésünkre Atkári János főpolgármester-helyettestől elvéve az egyeztetésben folyó tárgyalási jogot dr. Tiba Zsoltra, a Főpolgármesteri Hivatal jegyzőjére bízta rá, akivel november 23-án már tárgyalt a 23 kerület polgármestere, s két óra alatt nagyobb volt az előrelépés e tekintetben, mint az elmúlt tíz évben összességében. Így reményünk van arra, hogy 327 milliós elvonást a főváros teljes egészében kifizeti a XV. kerületnek.
A polgármester tájékoztatta az újságírókat arról, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások a 2005. évi közalkalmazotti béremelésekről (6%), amelyből 4,5%-ot az állam biztosítana, a maradék 1,5%-ot pedig az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk. A köztisztviselők béremelésével kapcsolatban pedig ennek anyagi fedezetét az önkormányzatok költségvetésébe kell belekalkulálni.
Hajdu László külön kiemelte, hogy jövőre a kerületben a legnagyobb fejlesztés a Bocskai utcai iskolaépület átépítése lesz, ahol a Hubay Jenő Zeneiskola működik majd a remények szerint 2006. szeptemberétől. A beruházás összesen 262 millió forintba kerül, melyből címzett támogatás útján 212 millió forintot kap a kerület, a fennmaradó 50 millió forintot pedig a kerületi önkormányzat állja. Külön kiemelte a polgármester, hogy a BKV Rt-vel megtörtént a Palota Busz üzemeltetésének szerződéshosszabbítása, ami az idei 23 400 000 forint helyett az inflációval növelve 25 151 000 forintba fog kerülni, ám a kerület lakosságának szüksége van erre a járatra.
A testület többek között elfogadta az ülésen a környezetvédelmi program 2005-ös évre szóló intézkedési tervét, illetve meghallgatta Horváth Ferenc, a kerület rendőrkapitányának beszámolóját a 2003. júniusa óta történt változásokról. Horváth Ferenc a testületnek elmondta, hogy Gergényi Péter főkapitányi kinevezése óta fokozatosan a direkt irányítási rendszer lépett életbe számos bürokratikus intézkedés megszüntetésével. Ezáltal hatékonyabbá és átláthatóbbá vált a rendőrség munkája. Remények szerint 2005-ben megvalósulhat a lakótelepi rendőrség Újpalotán- hangzott el a sajtótájékoztatón-, valamint arról is szó volt, hogy a felderítési mutató szerint a 3.helyen áll a kerület a fővárosban, ami nagyon jó.
Mindemellett szó esett az étkezési hozzájárulás emeléséről. Jelenleg 2100 óvodás és 3346 iskolás veszi igénybe az étkezést az oktatási intézményekben, s körülbelül 40-50%-uk kap támogatást, ami 40 millió forintba kerül az önkormányzatnak.
A polgármester tájékoztatása szerint megkezdődött ismét a Fővárosi Gázművek Rt-vel a tárgyalás arról, hogy jövőre is folytatódjon a gázkorszerűsítés- lakásfelújítási program.