Menu

Szívből jövő vidám dallamok

2012.10.27.

A Rákospalota MÁV-telepi Jézus Szíve-templomban működő ifjúsági énekkar évekkel ezelőtt többszólamú néger spirituálékkal kápráztatta el városrészünk közönségét, ennek hatására 1997-ben megalakult a Lumen Christi (Krisztus fénye, világossága) Gospel Kórus. Eleinte hangszerkíséret nélkül énekeltek, idővel azonban kiegészült a csapatuk zenészekkel, és immáron zenekari kísérettel önálló spirituálé-gospel műsorokat adnak elő. A kórus vezetőjével, Gergó Lajossal többek között arról beszélgettünk, hogyan fogadták ezt a fajta zenei irányzatot Magyarországon.

– Mikor megkezdtük működésünket az országban ritkaságnak számított egy ilyen kórus, mára azonban már szép számban alakultak gospel zenét játszó együttesek, népszerűnek és keresett- létrejöttének számít ez a zenei irányzat – tájékoztatott Gergó Lajos. – Nem volt könnyű megnyerni a kórustagokat sem. Ez a műfaj ugyanis újdonságnak számított stílusban, hangzásban, nyelvezetben. Azt is meg kellett tapasztalnunk, hogy magyar nyelvű próbálkozásaink ellenére az énekek szebben szólnak angolul. Eleinte idegenkedés volt sokakban, de hamar megszerettük, és nagy kedvvel, élvezettel tudtuk átadni a hallgatóságnak ezeknek a szívből jövő, hittel teli, vidám daloknak az üzenetét.
– Az érdeklődők hol és mikor hallhatták élőben önöket?
– Szeretnénk a dalok éneklésével elvinni mindenhová Krisztus fényét, világosságát, örömhírét. Az elmúlt 15 évben számos helyen megfordultunk, önálló és egész estés koncerteket adtunk országszerte. Rendszeres szereplői vagyunk a Solymári Gospel Fesztiválnak, két alkalommal részt vettünk nemzetközi versenyen is. A Grazi Kórusolimpián 2008-ban ezüstminősítést kaptunk, az olaszországi Canto sul Garda nemzetközi kórusversenyen 2009-ben pedig ezüst diplomát nyertünk. Sokszor esküvőre hívtak bennünket énekelni. Egy fiatal pár házasságkötésén például mi énekeltünk, és azóta is tartjuk velük a kapcsolatot.
– Megjelent több lemezük is, milyen számokat tartalmaznak a korongok?
– Eddig négy cédénk jelent meg, az első három a Csokonai Művelődési Központban évente megtartott, nagy évadnyitó koncertünk hangfelvétele, tavaly pedig elkészítettük az első stúdiófelvételünket Joy címmel. A lemezeinket kizárólag tőlünk lehet megvásárolni, megrendelni. A hanganyag az eddigi évek alatt megtanult és koncertjeinken előadott spirituálék, melyeket sajátos zenei feldolgozásunk színesít.
– Aki kedvet kap az énekléshez, csatlakozhat-e önökhöz?
– Növelni szeretnénk a kórus létszámát, ezért november közepéig szívesen látunk új tagokat minden szólamba. Várjuk azokat a fiatalokat, akiknek jó hangjuk és kóruséneklési múltjuk van, örömmel képviselik a keresztény értékeket, és heti egy alkalommal együtt tudnak velünk próbálni, valamint szívesen jönnek koncertezni hétvégéken. Az érdeklődők e-mailben vagy telefonon jelentkezhetnek. Elérhetőségeink www.lumenchristi.hu, info@lumenchristi.hu, +36-20/598-9192