Menu

Szivárvány Európa egén

2008.01.21.

Svéd, dán, osztrák, német, olasz, magyar. Európa hat nemzete.
Ringe, Gislev, Montopoli, Malmö, Frechen, Pettenbach, Budapest. Hat ország hét városa.
Nordagerskolen, Tre Ege Skolen, Instituto Comprensivo Statale „G.Galilei”, Videdalskolan, Verbundschule Frechen, HS Pettenbach, Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola. Hét város hét iskolája.

S hogy mindezt mi köti össze? A „European Rainbow”- az Európai Szivárvány elnevezésű 3 éves program, amely az EU Sokrates és Comenius I. programján belül zajlik egymás országának megismerése és a kapcsolatok kiépítése céljából.
Az elmúlt héten négynapos program során Budapestre érkeztek az iskolák képviselői és néhány svéd diák, hogy ne csak virtuálisan- az Internet adta lehetőségek használatával-, hanem személyesen is megismerkedhessenek országunkkal, a fővárossal, s ezen belül a kerülettel, valamint a projektben részt vevő Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvodával.
A delegációt Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő a Polgármesteri Hivatal Kossuth termében fogadta, ahol mind a kerületet és annak működési elveit mutatta be, mind az oktatási intézményeket, s annak finanszírozását, lehetőségeit. A számok és az elhangzott információk tükrében kaphattak képet a küldöttek a magyar, s ezen belül a kerület közoktatásának működéséről.
Amint Lovász Gabriella, a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola tanára, mint a programban résztvevő iskola képviselője elmondta, a hároméves együttműködés során a diákok leveleznek egymással, feladatokat oldanak meg, illetve minden évre közösen határoznak meg kidolgozandó témákat. Az idei tanévben ennek megfelelően az iskola és környezete, a klímaváltozás és környezeti problémák, valamint az ifjúság témaköre kerül előtérbe.
-A közös nyelv az angol, és minden iskola a saját országáról készít beszámolót a témának megfelelően. A program során a választott témával a közösen meghatározott határidőre kész kell lenni, melyet a közös weboldalunkra feltöltünk. Így minden résztvevő, sőt a kívülálló emberek is megismerkedhetnek mindezzel, hiszen publikus.
Most a négynapos megbeszélés során egyrészt az elmúlt időszakot értékeltük, miközben a vendégeknek bemutattuk iskolánkat és felkerestünk több nevezetességet Budapesten és a fővároson kívül is.

Kapcsolódó honlap: