Menu

Szirom alakú maradt az uniós játszótér

2005.09.29.

Szeptember 28-án délelőtt vehették birtokukba a környék óvodásai, iskolásai és természetesen a felnőttek a XV. kerület tizenkettedik európai uniós játszóterét és pihenőparkját Újpalotán, az Erdőkerülő utca 29. szám mögötti régi Szirom homokozó helyén.

Mint a terület önkormányzati képviselője, Móricz Eszter köszöntötte a megjelenteket és örömének adott hangot, hogy immáron 35 év után egy igazán európai színvonalú játszóteret kap az itteni lakosság, amelyre már nagyon vártak.
Ezt követően Hajdu László polgármester szólt a megjelentekhez, s elmondta, hogy az itt lakók már nagyon régen várták a játszóhely felújítását, hiszen ilyen nagy értékű játszóhely még nem volt a lakótelep fennállása óta. Az eredetileg is szirom alakú kert megőrizte alakját és az itt elhelyezett játékok, eszközök nemcsak a gyerekek szórakozását szolgálja majd, hanem a felnőttek pihenését is, hiszen padok és ivókút is van a parkban. Az új játszótér a kerület vagyonát is gyarapítja, melyet óvni kívánnak és kérte a környék lakóit is, hogy jó gazda mintájára vessenek időnként a játszótérre egy pillantást. Az állag megóvása érdekében lekerítették a parkot és az éjszakai órákra bezárják.
-Az épített környezetből hiányzott ez a játszótér, amely 35 millió forintba került. Ezen a helyen minden korosztály (kisebbek, iskolások, nagyobbak) megtalálja a számára ideális játszóeszközt: van kombinált mászóka, hinta, homokozó, csúszda. A padokon pedig a szülők, a szomszédok, az idősebbek tölthetnek el néhány órát beszélgetéssel, olvasással- mondta a polgármester hozzátéve, hogy a kerületben harmadik éve tart a játszóterek felújítása, amely a jövő évben is folytatódik a kerület több pontján.
A Szirom játszótér 1300 m2 területet foglal el, melyen köztéri szemétgyűjtők is találhatók. S miközben a játszótér épült, a környezete is szépült: a túlnőtt koronájú fák gallyazása, fák, cserjék, talajtakarók ültetése, gyeptelepítés, egynyári virágok ültetése valósult meg. A beruházás 35 millió forintjából 11 millió forintot pályázati úton nyert el a kerület Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Bizottságától a zöldfelület-fejlesztési támogatás keretében.