Menu

Színháztól a bluesig

2012.06.21.

Mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő programot a június 25-29. között megrendezendő II. Újpalotai Nyári Játékok programsorozatban.

A rendezvények a Boldog Salkaházi Sára templom udvarán lesznek, ahol az…És Rómeó és Júlia című darabot Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter mutatják be a közönségnek június 25-én, majd másnap a Budapesti Vonósok Vivaldi: Négy évszak című művének előadásával kápráztatják el a komolyzene kedvelőit. A Borbély Műhely kuriózumként itt Újpalotán tartja lemezbemutatóját Hungarian Jazz Rhapsody címmel. Június 27-én így minden jazzkedvelőnek a koncerten a helye. Aki inkább a népzenét szereti, az másnap a Muzsikás együttest és Petrás Mária moldvai énekest hallgathatja meg, míg a rendezvények sorát Póka Angéla- Szabó Tamás-Nagy Szabolcs Trió blues és gospel koncertje zárja. Póka Angéláék legutóbb decemberben tartottak egy igazán bensőséges koncertet Újpalotán, így akik akkor nem voltak ott, mindenképpen érdemes ellátogatniuk a formáció előadására.
Az összes program 20 órakor kezdődik és ingyenes a belépés. Rossz idő esetén a színházi előadás kivételével minden koncert a templomban és a templom közösségi termében lesz. Az…És Rómeó és Júlia című darabot pedig egy későbbi időpontban tartják meg.

Részletesebben a programokról:

2012. június 25. 20 óra (hétfő)
W. Shakespeare: És Romeo és Júlia…Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordítása alapján az előadást létrehozta: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Horgas Ádám játsszák: Nagy-Kálózy Eszter,Rudolf Péter
“Elmesélünk egy történetet azokkal a lehetőségekkel és szabadsággal, amelyet egy mesélői helyzet megenged. Azaz a korlátlan fantáziával, játékosan mégis komolyan véve, ahogy az ember komolyan beszél a gyerekekkel szerelemről, halálról, tisztességről, barátságról. Azt hittem, bizonyos szerepek elmennek az ember mellett. Tévedtem. Csak utolértek. De hogy még Dajka is leszek, ez váratlan meglepetés. De kellemes. A célunk az, hogy megszólaljon a darab mondanivalója, a Shakespeare által írt Rómeó és Júlia”. Rudolf Péter
Az előadás rossz idő esetén későbbi időpontban kerül megrendezésre.

2012. június 26. 20 óra (kedd)
Budapesti Vonósok: A. Vivaldi: Négy évszak Közreműködik: Oláh Vilmos- hegedű
A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. A Budapesti Vonósok Kamarazenekar folyamatosan törekszik új ötletekkel és koncepcióval a közönség és a generációk széles körét megnyerni, valamint fiatal, tehetséges előadókat és zeneszerzőket felkarolni. Az együttes elismert résztvevője a magyar és a nemzetközi zenei életnek. 2001-ben a Kamarazenekart Magyarország legrangosabb szakmai elismerésével, a Bartók-Pásztori Díjjal, 2007-ben a Magyar Tudományos Akadémia Klub Művészeti díjával, 2008-ban, pedig az Artisjus díjjal tüntették ki. A hivatásos zenei együttesek országos regisztrációja alkalmával 2009-ben két 1. kategóriás kamarazenekart vettek nyilvántartásba: a Liszt Ferenc és a Budapesti Vonósok Kamarazenekart. A Budapesti Vonósok művészeti vezetője Botvay Károly csellóművész.

2012. június 27. 20 óra (szerda)
„Hungarian Jazz Rhapsody“ a Borbély Műhely lemezbemutató koncertje
(Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, furulya, Szabó Dániel – zongora, Horváth Balázs – bőgő, Baló István – dob)

A zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó (nemrég Liszt-díjjal is kitüntetett) Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. Hazai és európai koncertjeik mellett kétszer is nagy sikerrel szerepeltek Mexikóban. 2004-ben eMeRTon díjat kaptak „Az év jazz együttese“-ként. Első lemezük 2005-ben jelent meg a BMC Records gondozásában „Meselia Hill” címmel – az album a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte „Az év magyar jazzlemeze“ díjat, s „Hommage á Kodály“ című második albumuk is szép sikert aratott.
Újpalotai koncertjükön magyar örökzöldek és jazz darabok feldolgozásait tartalmazó legújabb lemezük anyagát mutatják be. Ezzel a műsorukkal a programban szereplő zeneszerző-muzsikusok mellett a magyar “könnyű”zene általános értékei előtt tisztelegnek, s szeretnék, ha lemezük és koncertjük is bizonyítaná: ezen műfajok is “zenei köznyelvünk” (Szabolcsi Bence) részévé váltak.

2012. június 28. 20 óra (csütörtök)
Muzsikás együttes és Petrás Mária népzenei koncertje
A Muzsikás Együttes nem véletlenül világhírű: magas színvonalon, más műfajokra nyitottan – bár gyökereiket meg sosem tagadva – játszik népzenét,s ami talán még fontosabb: megőrizve és a hallgatóság felé is közvetítve a zene elementáris szeretetét.
Tagok: Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter, Hamar Dániel
A mi zenénk című népzenei koncert vendége:Petrás Mária moldvai énekes

2012. június 29. 20 óra (péntek)
Póka Angéla – Szabó Tamás – Nagy Szabolcs Trió blues és gospel koncert
Póka Angéla az Egyesült Államokban tanult gospelt és bluest énekelni. 2006-ban alakította trióját Szabó Tamás szájharmonikás (Palermo Boogie Gang, Zorán és számtalan neves hazai formáció) és Nagy Szabolcs zongorista (Hobo Blues Band, Ghymes, Muddy Shoes) társaságában. Repertoárjuk a tradicionális blues-feldolgozásokra, és gospelekre, spirituálékra épül.