Menu

Színház, vers, fotók
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.09.05.

Hogy hogy fér meg mindez egymás mellett? Több mint három éve minden hónapban a Krúdy irodalmi Kör és annak titkára, lovag Kanizsa József a FSZEK Eötvös utcai Könyvtárával- és annak vezetőjével, Goldoványi Zoltánnal- összefogva szervezi meg azt az irodalmi délutánt, ami kiállítással párosul.

A mai világban az író-olvasó találkozók száma sokkal kevesebb, mint néhány évvel, évtizeddel ezelőtt. Így hiánypótló ez a rendezvénysorozat, melyen legutóbb Tőzser Gábor fotóművész és Tárkányi Imre költő, író volt a vendég.
Ahogy már megszokhattuk, a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ diákjai Berta Dénesné Zsuzsa néni vezetésével ismét ott voltak a programon és őszi dalok eléneklésével színesítették a programot.
Amint Kanizsa József a délután folyamán elmondta, tavasszal Krúdy Gyula halálának évfordulójára, most pedig születésének évfordulójára fognak emlékezni a kör tagjai is. Így Krúdy szülőhelyén, iskoláinak helyszínein: Szécsénykovácsban, Nyíregyházán, Szatmárnémetiben, Sopronban, Hódmezővásárhelyen, Szegeden is fognak koszorúzni, valamint a Krúdy Kör október 16-án egy külön rendezvényt is szervez, melyen elismerések átadására, illetve egy emlékestre is sor kerül.
Az irodalmi délutánon jelenlévő vendégek pedig magukról beszéltek Kanizsa József kérésének megfelelően. Megtudhattuk, hogy Tőzsér Gáborhoz a Jászság nagyon közel áll, mivel ott született és 7-14 éves kora között cseléd volt, így csak akkor ment iskolába, ha a gazdái elengedték. Miután Budapestre került, a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia elvégzését követően ott tanított és onnan ment nyugdíjba alezredesi rangban. Ám e tevékenysége mellett gyermekébe és unokáiba is beoltotta a matematika iránti szeretetet. Lánya elméleti matematikus, unokái a Budapesti Műszaki Egyetemre járnak.
Az Eötvös Könyvtárban látható fotók most négy téma köré csoportosíthatók: a hattyúk illetve a lovak világa, a virágok illetve a naplemente színes kavalkádja. Bár még nem volt digitális fényképezőgépe, amikor a fotóit előhívva számítógépre tette és dolgozott vele. Így születtek meg azok a képek is, melyeket most elhozott a kerületbe.
Tárkányi Imre szintén a sokszínűségét mutatta be ezen a délutánon: színikritikákat, ill. a múltban élt színészek portréit írja meg a Kláris folyóiratba, miközben a Krúdy Kör versszakosztályának vezetője, a Művészetbarátok Egyesületének tagja. Számos spirálfüzetve gyűjti a Magyar hangosfilm első 15 évének történetét, és mint kiderült, több mint 250 régi magyar filmet archivált otthon gyűjteményébe.
Ezen a délutánon Karády Katalin, Jávor Pál, Szeleczky Zita, Szilassy László színművészek alakját idézte meg egy-egy hangfelvétel segítségével: énekkel, muzsikaszóval, majd a gyerekek örömére amoly Karinthy Frigyes stílusban megírt A tenger című novelláját olvasta fel, amely egy plátói kamaszszerelemről szól és egy versben oldódik fel. Egy kicsit előre tekintve felidézte Tárkányi Imre Damjanich János alakját, illetve Balassi Bálint utolsó levele című verse is elhangzott. Miután Tárkányi 44 évig volt nyomdász, így A nyomdász álma című versének sorai hitelesen csengettek a szájából.
A progra énekszóval és némi pogácsa elfogyasztásával ért véget, amikor is a gyerekek is kérdezősködhettek még.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló