Menu

Szigorodtak a gépjárműadó-mentességek

2013.02.28.

A gépjárműadót 2013-ban is az üzembentartó fizeti a bejelentett, valamint az állandó lakhelye szerinti önkormányzati adóhatóságnak. Mindenkinek kötelező ezt az adónemet megfizetni, akinek üzembentartóként magyarországi érvényes rendszámmal ellátott gépjárműve, valamint pótkocsija van, és szintén adóznia kell annak, aki hazánkban közlekedő külföldön nyilvántartott tehergépjárművet tart üzemben.

Dr. Turcsányi Miklós, a XV. kerületi önkormányzat Adóügyi Osztályának vezetője elmondta: a településeken beszedett gépjárműadó éveken át a helyieké maradt, az idéntől azonban lényeges változások történtek e tekintetben. Mostantól csupán a bevétel 40 százalékával gazdálkodhatnak az önkormányzatok, a fennmaradó összeg a központi költségvetésbe kerül.
Ezen kívül a mozgáskorlátozottak adómentessége is szigorodott, ugyanis ezentúl csak háromféle dokumentumot fogadnak el, a korábban kiadott mozgáskorlátozottságra vonatkozó igazolások már nem érvényesek.
Az önkormányzati adóhatóság a 2013. adóévre minden korábban mentességgel rendelkező mozgáskorlátozott adózót tájékoztatott a változásokról, az adómentesség új igénybevételének feltételeiről tájékoztató levelet kaptak az érintettek. Felhívták a figyelmüket, hogy a hiányzó igazolásaikat csatolják, és akinek nincs megfelelő orvosi szakvéleménye, annak továbbították az adatait a Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének ügyintézőihez, mivel ők jogosultak az elbírálásra. A döntésig a mentesség elbírálását fel­füg­gesz­tették.
– Azoknak a mozgáskorlátozott lakosoknak, akik nem reagáltak megkeresésünkre, és nem kezdeményezték az eljárást kénytelenek leszünk előírni a gépjárműadót – tájékoztatott az osztályvezető.