Menu

Szervezeti átalakítás a tűzoltóknál

2012.01.31.

Az új Katasztrófavédelmi Törvény hatályba lépésével január elsejétől a tűzoltó-parancsnokságokat a katasztrófavédelem szervezetébe integrálták, s ezzel egységes katasztrófavédelmi szervezet jött létre.

Az állami felügyelet alá tartozó szervezeten belül 19 megyei és a fővárosi igazgatóságot alakították ki, és ezeket további kirendeltségekre osztották, amelyekből hatvanötöt hoztak létre. A fővárosban 5 kirendeltség működik a jövőben, az észak-pesti kirendeltség egysége lesz az angyalföldi, az újpesti és a zuglói tűzoltó-parancsnokság. Ez semmilyen változással nem jár a XV. kerületben lakókra nézve, az újpesti tűzőrség továbbra is a IV. és a XV. kerületekben tevékenykedik. Az új szervezet létrehozásával kapcsolatos további részletekről Czeba Jánost, az Észak-pesti Kirendeltség parancsnokát kérdeztük.

Az átszervezés után a katasztrófavédelem területén dolgozó szakemberek tűzoltói rendfokozatot kapnak, de saját szakterületükön tevékenykednek tovább. A tűzoltók esetében is minden marad ugyanúgy. Pozitív változás viszont, hogy az átalakítás nyomán a tűzőrségek korábbi létszámgondjai rendeződni fognak. -Talán az is maradásra bírja a kollégákat, hogy minden zászlós és tiszthelyettesi beosztásban levő tűzoltó bruttó 10-14 ezer forint béremelést kapott januártól – véli Czeba János.
A munkatársak feladatköre lényegesen nem változik, a tűzoltók elsődleges feladata továbbra is a tűzoltás, műszaki mentés. A katasztrófavédelemben dolgozók és a tűzoltók feladatkörében átfedés eddig is volt, hiszen a komolyabb katasztrófák, elemi csapások esetén a tűzoltók kivonultak a helyszínre és segítettek a munkában. Most azonban valamelyest bővül a feladatkörük, mert például, ha komoly károkkal járó tűz miatt riasztják őket, akkor a tűzoltóságnak nem zárul le a feladata az oltási, mentési munkálatokkal. Segítenie kell a lakosok elhelyezésében, a polgári védelmi szakterületen dolgozó kollégák „keze alá” kell dolgozniuk.
Fontos változás, hogy január 1-jétől a kirendeltségekhez tartozik az iparbiztonsági hatósági jogkör is. Ez annyit jelent, hogy a kerületekben levő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeket ellenőrizniük kell, továbbá a közúti, vízi és vasúti veszélyes áruszállítást is felügyelik.
A rendelkezésre álló pénzügyi keretről a parancsnok elmondta, hogy mind az államtól, mind a fővárostól, mind pedig a kerületektől kapnak pénzt. Bár már nem tartoznak a Fővárosi Önkormányzathoz a tűzoltóságok, így a fővárosnak nem kötelező támogatnia a munkájukat, ennek ellenére kapnak anyagi segítséget a budapesti vezetésétől. A főváros legutóbb mintegy 400 millió forinttal támogatta a fővárosi tűzoltóságot, a kerületek is több millió forinttal segítették a munkájukat.
Czeba János arra is kitért, hogy az ünnepek alatt nem történt tűzeset az észak-pesti területen. Sajnos, ez a január első napjairól már nem mondható el, a tűzoltókat közlekedési balesetek miatt riasztották az észak-pesti régióban. A múlt év is viszonylag békésen telt, a területen az áprilisi metrószerelvény-tűz volt a legkomolyabb esetük.