Menu

Szeretethíd
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.05.24.

A Magyar Református Szeretetszolgálat második alkalommal rendezte meg a Szeretethíd elnevezésű önkéntes segítségnyújtó programját az elmúlt hétvégén.

A programon Király Csaba alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket és mivel nemcsak kerületiek vettek részt a programon, így mindenki számára átadott egy kis emléket, egy könyvet, amely a kerületről, a kerület nevezetességeiről szól, valamint néhány képeslapot a kerület nevezetességeiről, egy tollat, amit a későbbiekben is hasznosan tudnak használni a megjelentek.
-Köszönet, hogy ilyen szeretetmunkát végeznek a kerületben. Jó egészséget, erőt kívánok Önöknek- mondta, majd Pál Sándor a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke beszélt arról, hogy közel 7 ezer regisztrált jelentkezője volt a május 21-22-én megtartott Szeretethíd programnak.
-A Magyar Református Egyháznak ezzel a programmal az volt a célja, hogy eljussunk olyan emberek, területek felé, ahol megpróbálunk valahogy segíteni, továbbadni egy kicsit saját magunkból. Nagyon sok helyre eljutunk Erdélyen át Kárpátaljáig, sőt még a tengerentúlra is, és számos különleges programot is tartunk. Van olyan hely, ahol szeretetölelést adnak az emberek, vagy elveszik a cigarettát a szájakból. A célunk, hogy örömet varázsoljunk nemcsak mások arcára, hanem azáltal, hogy adunk, magunk is boldogabbak legyünk. A fő cél, hogy ne csak egy-két napra koncentrálódjanak ezek a programok, hanem mindenkinek életformájává váljon ez a segítségadás. Az önkormányzatokkal jó kapcsolatot ápolunk, és köszönöm, hogy az alpolgármester úr is eljött közénk köszönteni. A programok folytatódnak: van, ahol kerítést festünk, van, ahol fogyatékos gyerekeket látogatunk. Bár csak hétezren regisztráltak a programra, de sokan név nélkül csatlakoznak hozzánk. S hogy mi a jelentősége ennek a programnak? Egy évvel ezelőtt május 22-én az alkotmányozó zsinat Debrecenben kimondta, hogy az egész Kárpát-medencében élő reformátusok összetartoznak, együvé tartoznak, és ezt is ünnepeljük ezzel a nappal. S bár vannak trianoni határok, ám a Szeretethíd átível ezeken a határokon. Szép napot kívánok valamennyiüknek- mondta, majd a munka megkezdését megelőzően megemlítette még, hogy a programhoz csatlakozók majdnem 400 helyszínen dolgoznak, illetve a jelenlévőknek egy-egy pólót adott át, valamint csokoládéval kínált körbe mindenkit mielőtt továbbment volna egy másik helyszínre, ahol szintén többen vártak arra, hogy a helyi programot a kuratóriumi elnök útjára indítsa.

Háttéranyag:
Az Önkormányzat a hagyományosan jó egyházi kapcsolatainak tovább mélyítése céljából csatlakozik a rendezvényhez. Az akció keretében a kerület a helyszínt – MÁV telepen található Ősrákosi Református Templom kertje –, a Református Szeretetszolgálat az önkénteseket biztosítja a munka elvégzésére.

A Református Egyház a Szeretethíd akcióval a társadalmi felelősségvállalás jegyében tavaly egy olyan segítségnyújtó programot indított el, melyben együtt egymásért szolgálhat idős, fiatal, egyháztag, világi ember, egészséges és fogyatékkal élő. Céljuk a Kárpát-medencében található őslakos és betelepült közösségek életének szebbé, jobbá tétele közhasznú feladatok elvégzésével. Örömmel vállalnak szociális munkákat is, szívesen adnak műsort idős- és gyermekotthonokban, szociális intézményekben. Megkönnyítik a betegek életét, beszélgetnek kórházban vagy otthon élő idős, magányos emberekkel.

A rákospalotai MÁV telep idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. A Ősrákosi Református templom alapozása 1939-ben kezdődött el. Az akkori munkákban a lelkész segítője és támogatója volt dr. Gyökössy Endre MÁV-főtanácsos, XV. kerület díszpolgára, egyházközségi főgondnok. A MÁV-telepi templomot a háború idején avatták fel, 1944-ben. Már a harmincas évektől kezdődően példamutató vallási, szellemi és kulturális élet folyik a gyülekezetben, még ha a történelem nehézségeivel mind a hívőknek, mind pedig az egyházközösség képviselőinek az idők során meg kellett küzdeniük.

Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán összesen négy Református Egyházközösség működik. A rákospalotai gyülekezet 2010-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a Sztárai téri templomban. Trencsényi László lelkész a kerek évforduló tiszteletére 1,5 millió Ft támogatást kap a templom csinosítására. Rákospalotán található az egyház Iszákosmentő Missziója. A missziót 1981-ben alapították, 1989 óta a kerületben található az országos központ. Az alkohol, kábítószer, nikotin prevenciós programokon túl családgyógyítással foglalkoznak és limitált létszámban a rászorulóknak meleg ételt készítenek. Évente hozzávetőlegesen ezer fő részesül gyógyító munkában, így prevencióval és utógondozással 1985 óta mintegy 25 ezer személyen segítettek részben, vagy teljes sikerrel. Dömösön kórházat üzemeltetnek, amely eleinte csupán szanatóriumként működött.

A rendezvényhez a kerületi Önkormányzat első alkalommal ebben az évben csatlakozik, hagyományteremtő szándékkal. Az esemény sikerességétől függően, további helyszínek és munkák szervezését és lebonyolítását tervezi a Önkormányzat.

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló