Menu

Szenzációs kosárlabda-sikerek

2003.05.22.

Az 1994-ben alapított fekete-sárga Budapesti Legyőzhetetlen Feketék (BLF) kosárlabda klub az ország legeredményesebb utánpótlás-nevelő egyesületei közé került. Kovács István igazgató szerint a rákospalotai kosárlabdázók az idei eredményeikkel még az előző év sikereit is felülmúlták.

Az 1991-es születésű „mini” csapat április utolsó hétvégéjén Olaszországban, Castelnuovo di Garfagnana-ban szerepelt egy rangos nemzetközi tornán, ahol az itáliai tartományi bajnokságok győztesei mellett a horvát zadari sportiskola növendékeivel kellett megmérkőzniük. A BLF kosarasai sorra győzték le az ellenfeleiket. A fináléban a nagy esélyes horvátoktól is mindössze csak 6 ponttal kaptak ki, és a mutatott játékuk, valamint a lelkesedésük egyaránt kivívta a helyi közönség és a szakemberek elismerését.
A legkisebbek tornájával egy időben rendezték Pécsett az Országos Kadett-kupát, ahol szintén képviseltette magát a BLF.
– Az 1988-as születésű csapatunk a Budapest-bajnokságot megnyerte. Farkas László tanítványai Pécsett is magabiztosan játszottak, és mindössze csak a döntőben szenvedtek vereséget a nagynevű Szombathelyi Falco utánpótláscsapatától. A döntő legértékesebb játékosa Bohanek Balázs lett, míg az „All Star” csapatba Szilágyi Gergőt válogatták be a szakemberek.
Két héttel később Székesfehérváron a serdülő kosarasok országos fináléján a BLF 1989-es születésű csapata is jelen volt. A fővárosi pontvadászat győztesére olyan ellenfelek vártak, mint az Albacomp, a Debreceni Vadkakasok, a Zalaegerszeg, a MAFC, a Sopron, a Miskolc és az örök rivális Kecskeméti Univer. Lipták Mihály tanítványai azonban nem ijedtek meg a nagynevű ellenfelektől, egészen a négyes döntőig jutottak el, ahol a bronzmeccsen a házigazda Albacompot (Dávid Kornél Kosársulit) győzték le. Hanga Ádám a döntő „All Star” csapatába került.
– Az elmúlt két hét rendkívül mozgalmas volt, ám a két 2. és egy 3. helyezés minden fáradságot feledtetni tudott. Hozzá kell tenni azt is, hogy az NB II-ben szereplő felnőtt csapatunk is legjobb eredményét produkálta, ugyanis az 5. helyen fejezte be a küzdelmeket. Jövőre úgy néz ki, hogy két NB II-es csapatunk lesz: a mostani serdülőcsapatunk ugyanis kiöregedett a korosztályából, így ősztől ifiként már indulhatnak a felnőtt bajnokságban. A legnagyobbakkal pedig mindenképpen az NB I-be történő feljutást célozzuk meg, ehhez azonban igazolnunk kellene egy vagy két ponterős centert is.
Kovács István szerint a sikerek mögött nemcsak a minőségi edzések, és az önkormányzat által biztosított feltételek állnak, hanem az a kitartó munka is, amelynek eredményeképpen ma már közel kétszázan kosaraznak Rákospalotán. Az együttes szakedzői szeptembertől minden 1991-92-es születésű magas növésű gyereket szívesen várnak a Bogáncs utcai és a Pattogós utcai iskolák tornatermében.