Menu

Szent Vid-napi kanadai-szerb táncest

2017.07.05.

Bevallottan hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a XV. kerületi Szerb Önkormányzat a kerületi Önkormányzat támogatásával Szent Vid-napi programját. A kanadai-szerb táncesten a Kanadában, illetve a Magyarországon élő szerb közösségek mutatták be tánc- és énektudásukat.

 

 

Az est kanadai fellépője az OPLENAC Szerb Néptánccsoport volt, akik Torontóból érkeztek. A csoportot 1986-ban alapították, azzal a céllal, hogy megőrizzék és továbbadják a kanadai szerb közösségnek népi hagyományaikat. A táncegyüttes ma már fontos szereplője a kanadai művészeti életnek. Az együttest – amely európai turnéjának egyetlen magyarországi helyszínének választotta a XV. kerületet – nemcsak Kanadában, de Szerbiában is az egyik legjobb táncegyüttesnek tartják.

 Magyarországot az 1994-ben alakult TABÁN Szerb Néptánccsoport képviselte, hatalmas sikerrel. A tánccsoport sikerének titka nem csupán a tánc és a hagyományok iránti szeretetben rejlik, hanem a tagok összetartásában, a közös fejlődés lehetőségeiben, és a jó hangulatú, baráti együttlét megteremtésében is, melyekre kiemelt figyelmet kell szentelni – mondta az est során az együttes művészeti igazgatója, Dusan Vukovits.

 A kanadai-szerb táncest egy új típusú működés, a kerületi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásának vizsgája is volt. A nézők vastapsa bizonyítja, hogy a XV. kerületi Szerb Önkormányzat kiváló munkájának köszönhetően, ez a vizsga jól sikerült.

DSC_7890DSC_7761