Menu

Szavazással kapcsolatos információk

2009.05.14.

Választási Hírek IV. – Szavazással kapcsolatos információk

Szavazás Magyarországon a lakóhelytől távol

  • Ha a szavazás napján Ön Magyarországon, de nem a lakóhelyén tartózkodik, igazolással szavazhat az azon megjelölt település egy kijelölt szavazóhelyiségében. Az igazolással a szavazás napját megelőzően az igazoláson feltüntetett településen a vagy a szavazás napján az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben kérheti névjegyzékbe vételét.
  • Igazolást személyesen vagy meghatalmazottja útján 2009. június 5-ig a lakóhelye szerinti vezetőjétől. Ajánlott levélben úgy kérhet igazolást, hogy a kérelem 2009. június 2-ig megérkezzen a lakóhelye szerinti helyi választási irodába.
  • Ha az igazolás kiadását követően meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben szeretne szavazni, 2009. június 4-ig kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy – az igazolás bevonásával egyidejűleg – vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe.

Szavazás mozgóurnával

  • Ha Ön mozgásában gátolt, kérésére – Magyarországon – mozgóurnával szavazhat. Mozgóurna csak írásban kérhető!
    Mozgóurnát a szavazás napja előtt a , a szavazás napján a lakóhelye szerint szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni.

Szavazás egészségügyi, szociális, büntetés-végrehajtási stb. intézményben

  • Ha Ön mozgásában gátolt, de nem a lakóhelyén tartózkodik, először igazolást kell kérnie a lakcíme szerinti , majd az igazolás birtokában kell mozgóurnát igényelnie az intézmény helye szerinti , vagy a szavazás napján az igazolással szavazásra kijelölt szavazókör szavazatszámláló bizottságától. (Csak abban a kivételes esetben nincs szükség igazolásra, ha az intézmény ugyanazon szavazókör területén helyezkedik el, ahol az Ön lakóhelye van.)
  • A fentiek az irányadók minden olyan esetben, ha a mozgásában gátolt választópolgár nem az otthonában tartózkodik.

A szavazás módja

  • Szavazni csak személyesen lehet.
  • A szavazatszámláló bizottság megállapítja a szavazni kívánó személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben (az értesítő bemutatása nem szükséges). A személyazonosság és a lakcím igazolására a következő, érvényes igazolványok alkalmasak:
    • lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány („régi”, könyvecske formátumú) vagy
    • személyazonosító igazolvány (kártya formátumú) vagy útlevél vagy 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély (kártya formátumú) és mindegyik felsorolt igazolvány mellett a lakcímigazolvány (lakcímkártya).
  • Vissza kell utasítani azt, aki személyazonosságát és lakcímét nem tudja igazolni, vagy nem szerepel a névjegyzékben. A szavazatszámláló bizottság a névjegyzékbe nem vehet fel választópolgárt.
  • Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgár részére a szavazólapot és a borítékot. A szavazólapot a választópolgár jelenlétében kell lebélyegezni. A szavazólap átvételét a választópolgár a névjegyzéken saját kezű aláírásával igazolja.
  • A szavazásához szavazófülke áll rendelkezésre. A választópolgár kitölti a szavazólapot. Érvényesen szavazni csak egy listára lehet, a neve felett elhelyezett körbe tollal írt x vagy + jellel! Egyéb megjelölés érvényes szavazatként nem vehető figyelembe.
  • Végezetül a választópolgár a szavazólapot borítékba teszi, és a borítékot a szavazatszámláló bizottság előtt az urnába helyezi.
  • Az igazolással szavazók és a településszintű bejelentkezettek a kijelölt szavazókörben szavazhatnak, mely a 75.sz. szavazókör, helye Bp. XV. ker. Széchenyi tér 13. Általános Iskola.

A szavazás módja a külképviseleten

  • Szavazni csak személyesen lehet.
  • A szavazást a külképviseleti választási iroda bonyolítja le. A külképviseleti választási iroda megállapítja a választópolgár személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a külképviseleti névjegyzékben. A személyazonosság igazolására a következő, érvényes igazolványok alkalmasak: útlevél vagy személyazonosító igazolvány vagy 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély.
  • Vissza kell utasítani azt, aki személyazonosságát nem tudja igazolni, vagy nem szerepel a külképviseleti névjegyzékben. A külképviseleti választási iroda a külképviseleti névjegyzékbe nem vehet fel választópolgárt.
  • Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgár részére a szavazólapot és a borítékot. A szavazólapot a választópolgár jelenlétében kell lebélyegezni. A szavazólap átvételét a választópolgár a névjegyzéken saját kezű aláírásával igazolja.
  • A szavazásához szavazófülke áll rendelkezésre. A választópolgár kitölti a szavazólapot. Érvényesen szavazni csak egy listára lehet, a neve felett elhelyezett körbe tollal írt x vagy + jellel! Egyéb megjelölés érvényes szavazatként nem vehető figyelembe. A választópolgár a kitöltött szavazólapot a borítékba helyezi, amelyet le kell ragasztania (érvénytelen a szavazólap, ha a boríték nincs leragasztva).
  • A külképviseleti választási iroda tagja kitölti a szavazásról szóló nyilatkozatot, mely a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját tartalmazza. A szavazásról szóló nyilatkozatot a választópolgár aláírja, a külképviseleti választási iroda tagja pedig a választópolgár aláírását hitelesíti.
  • A szavazólapot tartalmazó lezárt borítékot a választópolgár átadja a külképviseleti választási iroda tagjának, aki azt a szavazásról szóló nyilatkozattal együtt a választópolgár jelenlétében egy másik borítékba helyezi, a borítékot lezárja és átadja a választópolgárnak. A választópolgár a borítékot a leragasztáson aláírja, majd az urnába helyezi.

dr. Nagy Antal sk.
HVI vezezető