Menu

Száraz porleválasztó került az öntődébe

2009.09.05.

Hosszú évek óta jelezték az Újpest és Rákospalota határának környékén élők, hogy az Euro Metall Kft. által üzemeltetett öntöde felől hatalmas por kerül a levegőbe, amely életminőségüket rontja, egészségükre káros hatással van, nem beszélve a levegőben érezhető bűzről.

A hét elején- remélhetőleg- végre pont került az ügy végére. Ugyanis az Euro Metall Kft., mint üzemeltető és a cég vezetése a további panaszok elkerülése érdekében új porleválasztó berendezést építtetett be, melyet ekkor adtak át.
A már meglevő vizes-porleválasztót felváltó új berendezés, melyet az európai piacvezető német Neotechnik cég szállította és szerelte fel augusztusban, mintegy 100 millió forintba került. Az acélszerkezeti munkákat, amely a beruházás értékének körülbelül 35 százalékát tette ki a budapesti Esz-Team Kft. végezte. Az új berendezés beszerelését követően elvégzik a garanciális, valamint a próbaüzemi méréseket és ezek eredményeiről a hatóságnak részletes beszámolót küldenek.
Ezzel a berendezéssel az Euro Metall Kft. a hidegszeles kupolókemencét üzemeltető európai öntödék között a legmodernebb környezetvédelmi technológiát építette be. Az új leválasztóval az olvasztókemencék füstgázában nem haladja meg a por, a szénmonoxid és a széndioxid, valamint a kén- és nitrogénoxid mennyisége a környezetvédelmi határértéket. A környéken élők számára igen fontos dolog, hogy a füstgázok szagtalanok és a porkibocsátás is kevesebb lesz, mint korábban. Az új szárazpor-leválasztóval a kft. minden feltételt megteremtett annak érdekében, hogy betartsa a környezetvédelmi hatóságok előírásait.
Dr. Harald Scheinert, a kft. ügyvezetője avatógondolataiban elmondta, hogy az üzemben a cég alapítása óta 1 millió eurót fordítottak beruházásokra.
A porleválasztó berendezés ünnepélyes bemutatásán Gyurcsánszky János alpolgármester Hajdu László polgármester és Kiss Péter miniszter szavait tolmácsolva köszönte meg a kft. vezetésének, hogy megszüntették a lakosságot irritáló szennyezést, majd hozzátette, hogy a mintegy 100 millió forintos beruházás nem hiábavaló, hiszen ezzel hosszú évekre előre biztosítja a cég, hogy nem legyen környezetszennyezés a kerületek környékén.