Menu

Szamosújvár, Erzsébetváros, Gyergyószentmiklós, Csíkszépvíz

2012.02.24.

Négy város. Négy erdélyi örmény település, sok-sok emlék a múltból, amely most – legalább – fotókon látható. Még pedig közel- a Hartyán Általános Iskolában, ahova a XV.kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat tagjai által készített fényképek hozzák el ezen városok, települések emlékeit. A kiállítást ma, február 24-én fél ötkor Nuridsány Zoltánné, a kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitja meg.

-Másfél évtizede fotózzuk az erdélyi örmény települések templomait, házait, egyszóval az örmény épített örökséget és a még fellelhető tárgyi emlékeket. Ütött az óra, sietnünk kell, mert szeretnénk megőrizni az utókornak, hiszen ezeken a településeken a műemlékvédelem nem működik. A négy város közül legnagyobb veszélyben Erzsébetváros van. Épített öröksége pusztul legjobban. A Trianoni Diktátum után megfogyatkozott Erdély örmény gyökerű lakossága is. Az örmények az Óhazából az 1001 tornyú Ani-ból az akkori fővárosból 1250 –ben menekültek a mongol és szeldzsuk pusztítás elől. A pogány tengerben 301-ben kereszténnyé vált nép magas kultúrát épített és őrzött meg. Nem hagyták el hitüket a több évszázados menekülés folyamán sem. Erdélyben az 1650-es években Apaffy Mihály adott engedélyt 3000 családnak a letelepülésre. Az örmények szorgalma és kultúra teremtó ereje Erdélyben is megmutatkozott. A 3000 családban egyetlen írástudatlan sem volt, hírül adják a korabeli krónikák. Szorgalmukkal, leleményességükkel és kultúrájukkal hamar felvirágoztatták a kereskedelmet és az ipart. Négy várost építettek Erdélyben, Szamosújvárt, Erzsébetvárost, Gyergyószentmiklóst és Csíkszépvíz gazdag települését. Iskolákat, templomokat, kórházat létesítettek. Kiválóan megszervezték az önkormányzatokat.
Szamosújvár (Armenopolisz) néven az örmények fővárosa lett. Európa első tervezett városa. Még a múlt század elején is a Kárpát medence legszebb reneszánsz és barokk városa volt a Szamos partján.
Ezekről a városokról mutatunk be egy csokorra valót az immáron több százra nőtt felvételeinkből- olvasható a kiállítás ajánlójában.
De mit is láthatunk, ha ellátogatunk a kiállítás hatására az érintett városokba? Mert érdemes felkerekedni, és Erdélybe utazni.
Szamosújváron például az örmény katolikus székesegyházat tekinthetjük meg, amely több mint 260 éve épült, és melynek főoltárképét Rubens egyik tanítványa készített, Gyergyószentmiklóson a hajdani Piacteret, ami ma egy szépen parkosított főtér, vagy Csíkszépvizen az örmény templom, a Bíró kápolna, a gótikus kápolnarom, illetve Erzsébetvárosban az örmény katolikus templom a város főterén, az Apafi kastély, a volt alsó örmény templom, amely jelenleg evangélikus templomként működik.
Ha pedig most nincs időnk arra, hogy elutazzunk ezekre a helyekre, akkor képzeletbeli utazásra indulhatnak az elkövetkező napokban a Hartyán Általános Iskolában megtekinthető fényképek alapján.