Menu

Szakmai nyílt nap a 20 éves Újpalotai Családsegítő Szolgálatnál

2007.06.05.

Május 31-én egy egész napos szakmai nyílt nappal ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját az Újpalotai Családsegítő Szolgálat, melyen épp úgy lehetett hallani előadást a beilleszkedést segítő programokról, mint részt venni egy kerekasztal beszélgetésen a Változó ifjúság- Változatlan társadalom témakörében.

Az érdeklődőket, ünneplőket Gráczer Irma, az Újpalotai Családsegítő Szolgálat egységvezetője köszöntötte.
-Olyan szakmai nap ez, amelyen a hagyományos konferenciák rendezését megtörve arra biztatjuk az idelátogatókat, hogy egy egész napos program keretében tekintsenek be a csoportok szakmai munkájába. Mindenki akkor és oda menjen, amikor van ideje. A program folyamatos filmvetítéssel van összekötve, s mindezek közben beszélgetések során az elmúlt 20 évre tekinthetünk vissza.
A vezetőnő szavait követően Király Csaba alpolgármester nyitotta meg a szakmai napot, aki az elmúlt húsz év történetéből szemezgetett:
-20 év távlatából izgalmas és érdekes visszatekinteni arra az időre, amikor a Családsegítő Szolgálat megalakult a XV. kerületben. Egyszerre újszerű feladatot, kihívást és szakmai fejlődési lehetőséget is jelentett az alapítóknak.
1987-ben öten kezdték el feltárni a kerületi szociális problémákat. Felkutatták a rászorulókat, megoldási alternatívákat dolgoztak ki a különböző problémák kezelésére. Igyekeztek elfogadtatni létezésüket, rámutatni arra, hogy szükség van az olyan új típusú, komplex intézményekre, amelyek az embert és a családot a korábban megszokottakhoz képest másképpen szemlélik.
Az 1993-ban megjelenő Szociális Törvény összefoglalta, rendszerezte az alapelveket és tennivalókat. Fokozatosan bővül, változik azóta is a szociális támogatási rendszer minden ága. Ma már a családsegítésen belül is differenciálódott szolgáltatásokat találunk. Az általános segítségnyújtás mellett, egyre nagyobb teret kapnak a speciális szolgáltatások.
Mérföldkövek:
-1992-ben bővül a családgondozás a Speciális Étkezde és Nappali Melegedővel, ahol a gondozott családok étkezéshez juthatnak és a melegedő működtetésével elindul a kerületben a hajléktalangondozás.
-1996-ban a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája a családsegítő szervezeti egységévé válik, ezzel jelentős teret kap az ifjúsági munka, ifjúsági tanácsadás a családsegítésen belül. Még ebben az évben elkezd működni a Családsegítőn belül egy ifjúsági utcai gondozó bázis, amely később az 1997-ben megalakuló Gyermekjóléti Szolgálat keretein belül foglalkozik az utcán csellengő kamaszokkal.
-1998-tól kezdve pályázati támogatás segítségével elindul önálló tanácsadásként a Háztartási Adósságkezelési Tanácsadó, ami napjainkra a ? 2003-tól helyi rendelet által szabályozott- kerületi Adósságkezelési Szolgáltatás egyik fontos eszközévé válik.
Először 2000-től, majd 2005 végén változik úgy a Foglalkoztatási Törvény és a Szociális Törvény, hogy a munkanélküli ellátásból kikerülő aktív korú nem foglalkoztatottak egyre nagyobb számban jelennek meg a Családsegítőben és igénylik az aktív segítségnyújtást élethelyzetük megváltoztatásához.
Napjainkban, az 1999 elején megalakul- az integrált szociális alapellátás működtetéséért felelős- Egyesített Szociális Intézményen belül- szakmai önállóságát megőrizve- végzi munkáját a Családsegítő Szolgálat.
Alapszolgáltatásként egyénekkel és családokkal végez szociális munkát, mely során az esetkezelésen túl informál és tájékoztatást ad, ellátásokat közvetít és szervezési tevékenységet végez. Ennek keretében segítséget nyújt a szociálisan rászorult emberek részére önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi állapotuktól, mentális állapotukból vagy más okból származó krízis, működési zavar, illetve konfliktus megszüntetése érdekében.
Közösségi és szociális csoportmunka keretében végeznek prevenciós munkát a hozzájuk forduló családok gyermekeivel, fiataljaival. A családok számára speciális programokat szerveznek. Meditációs szolgáltatásuk támogatja a konfliktuskezelés tárgyalásos megoldásait harmadik fél bevonásával.
A nehéz élethelyzetben élő családokat segítő szolgáltatásaik között szerepelnek a nyári táborok, az ösztöndíj pályázat, valamint az adományok folyamatos gyűjtése és a rászorulókhoz történő eljuttatása.
Természetesen, a hatékony működéséhez- a megnövekedett feladatok mellett- az évek során szükség volt a képzett szakemberek kitűnő, áldozatkész munkájára is, amely nélkül elképzelhetetlen lenne a folyamatos szakmai megújulás, szakmai fejlődés.
A mai nap lehetőséget ad az érdeklődőknek, hogy közelebbről megismerjék az intézmény tevékenységét. Ehhez kívánok Önöknek kellemes időtöltést.
A Szolgálat munkatársainak pedig további szakmailag, emberileg eredményes évet kívánok- mondta az alpolgármester.
Ezután kezdetét vette az egész napos program, ahol többek között Beilleszkedési programok- szociális munka tartós munkanélküliekkel címmel Gulyás Zita és Darányiné Bakos Éva a TAMUSSZ szociális munkásai tartottak előadást illetve ezzel párhuzamosan Egy tágabb perspektíva- családgondozási szolgáltatások komplexitása címmel lehetett beszélgetni Vincze Judit pszichológussal illetve László Margittal, Tóth-Pap Erikával és Miklós Klárával, a családgondozást végző szociális munkásokkal.
Szintén délelőtt Egy intézmény, amely megelőzte korát- gondolatok az ifjúsági munkanélküliségről címmel kerekasztal- beszélgetésre várta az érdeklődőket Havasi Éva szociológus, Farkas Henrietta szociális munkás, valamint a MUFTI szociális munkásai: Kis Bence, Kiss Mariann, Tánczos Zsuzsa, Farkas János, Kiss Csaba. Ön dönt! címmel a díjhátralékos családokkal folytatott esetmunka gyakorlatából láthattak bemutatót az érdeklődők. A beszélgetőtársak a HAT szociális munkásai voltak: Mócsa Gabriella, Péterfi Mária, Nagy Bernadett, Víghné Tomán Katalin, Ványi Katalin.
Délután a délelőtti programok megismétlése mellett Kényszerképzetek-Változó társadalom, változatlan ifjúság címmel kerekasztal beszélgetés folyt, melynek résztvevői: Bauer Béla ifjúságkutató, Farkas Henrietta szociális munkás mellett a MUFTI szociális munkásai voltak: Kis Bence, Kiss Mariann, Tánczos Zsuzsa, Kiss Csaba, Farkas János.

Kapcsolódó link:

Kapcsolódó előadások: