Menu

Szakmai napok könyvbemutatóval
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.11.21.

Az elmúlt héten a kerület több iskolája is otthont adott az Őszi Pedagógiai-Szakmai Napok rendezvénysorozatnak. S bár a programok már hétfőn megkezdődtek, a hivatalos megnyitó ünnepségre csak kedden délután került sor a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár Hubay Hangversenytermében.

Az eseményen dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára mondott köszöntőt, majd a rendezvénysorozatot dr. Pálinszki Antal alpolgármester nyitotta meg, míg a Krónika és Ki Kicsoda című enciklopédiát, melynek összeállításán évekig dolgozott Frenyó Vilmosné Edit, Csillag Ferenc közoktatási szakértő, a Budapesti Nevelő felelős szerkesztője és Ládi László, az Országos Széchenyi Könyvtár Könyvtári Intézetének osztályvezetője mutatta be.
A könyvbemutatót megelőzően egy igen színvonalas műsort tekinthettek meg a megnyitó résztvevői, melyen a Hubay Zeneiskola növendékei mellett a XV. kerületből származó Ágnes mutatta be élő zenei kíséret mellett legújabb hanghordozójának- megzenésített Radnóti versek- néhány részletét.
-Több okból is jelen vagyok ezen az eseményen azon túl, hogy nem lenne indokolt egy kerületi eseményen egy kulturális államtitkár jelenléte- kezdte köszöntő gondolatait dr. Schneider Márta. Engem azonban régi barátság fűz Újfaludi Edithez akivel csoporttársak voltunk hajdanában a debreceni felsőoktatási intézményben. Így tehát természetes volt a számomra, hogy Edit meghívását elfogadom. De ahogy szétnézek, a nézőtéren még számos volt csoporttársunkat is felfedezem. Emellett személyes kötődésem is van a XV. kerülethez, a gyökereim Rákospalotáról erednek: édesapám szülei ugyanis a Klapka György utcában laktak. Épp ezért még jobban érdekelt Edit könyve. Mikor átlapoztam, megdöbbentem, milyen alapos, átfogó munkát tartok a kezemben. Úgy gondolom, ez a könyv sokat segíthet majd abban, hogy a benne összefoglalt rengeteg információ ne vesszen a feledés homályába.
Az államtitkár szavait követően dr. Pálinszki Antal alpolgármester nyitotta meg az Őszi Pedagógiai Szakmai Napokat.
-Ez egy szép hagyomány, fontos hagyomány, melyből építkezni lehet. Ez alatt a pár nap alatt mindig olyan események történnek, amelyek sokáig emlékezetesek maradnak. Sajnos, idén a tájékoztatás hiányában nem tudtunk csatlakozni a főváros hasonló rendezvényéhez, de úgy vélem, itt a XV. kerületben is fontos és érdekes programokat tudtunk összeállítani. Újfaludi Edit könyvének elkészültét magam is végigkövettem. Úgy vélem, a könyv krónika része igazi forrásmunka a kerület oktatása iránt érdeklődők számára, míg a Ki Kicsoda rész érdekes lenyomata ugyanennek. A könyv 1000 példányban készült el, és többek között valamennyi oktatási intézménybe is jut belőle.
-Alig egy hónappal ezelőtt keresett meg Edit, hogy olvassam el a kötetet, majd néhány nap múlva jelezte, hogy nagyon szeretné, ha én beszélnék néhány gondolatban erről a könyvről a bemutatón. Már első olvasatra megdöbbentett engem a mű alapossága- mondta Csillag Ferenc közoktatási szakértő. Edit sok munkatársával arra vállalkozott, hogy egy korszaknak emléket állítson. A könyvben mindenki megtalálja azt az értéket, amit keres.
A rendezvényen Ládi László az Országos Széchenyi Könyvtár Könyvtári Intézetének osztályvezetője pedig arról beszélt, hogy maga is csoporttársa volt a könyv írójának.
-Ugyan én magam is egész életemben könyvekkel, könyvek rendszerezésével foglalkoztam, ám egy ekkora volumenű munkába egyedül sosem mertem volna belevágni. Ez a könyv nem csak egy könyv, hanem három dolog esszenciája: egyszerre egy alapos neveléstörténet, egy iskolák történetét feldolgozó mű, és a végén személyeket egyesével bemutató alkotás, amit minden oktatónak, nevelőnek olvasásra ajánlok. Ez azonban egyben egy kézikönyv is, amiről fontos elmondani a mai virtuális világban, hogy jó kézbe venni. Remélem, lesz majd 2. kötetet is ennek a műnek, melynek összeállítása már sokkal könnyebb lesz- mondta.
A nyitó ünnepség végén Kőrösy Róbert, a zeneiskola igazgatója mondott pohárköszöntőt, melyben az alkotói folyamatot elemezte a kezdetektől egészen a könyv kézbe kerüléséig. Majd egy madáchi idézettel emelte Editke és a jelenlévők egészségére poharát: Elkészült a mű!

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló