Menu

Szabadtéri kiállítással emlékeznek a 100 éve született Göncz Árpádra a Városháza parkban

2022.02.11.

100 éve született a mai napig leginkább szeretettel emlegetett politikus, aki nem csak a rendszerváltás ikonikus alakja volt, de élete összeforrt a 20. századi Magyarország sorsával.

A kiállítás március 12-ig tekinthető meg.

 

A Göncz 100 emlékévhez kapcsolódó kiállítás megnyitóján Esterházy Péter szavaival kezdte Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely.

„Göncz Árpádról csak példaképként lehet beszélni, hiszen ő volt az a politikus, aki ismerte és értette ennek az országnak minden baját és örömét, élete, életútja szorosan összefonódott Magyarország sorsával. Példát mutatott emberségből, ott volt a legelső sorban, amikor reménnyel telt meg az ország, és akkor is, amikor keserűséggel.

Mert a példakép reményt ad, de hogy Göncz Árpád öröksége nyomán toleránsabb, együttérzőbb, befogadóbb hazában éljünk, azért nekünk is sokat kell tennünk. A tablókiállítás Göncz Árpád Magyarország újkori történetével egybefonódott életén kíséri végi a látogatót, amely talán a remény mellett erőt is ad. Erőt ad ahhoz, hogy lássuk: a történelem viharában, szeszélyei között is embernek kell maradni”  – hangzott el a megnyitón.

 

Az emlékévhez a XV. kerület is csatlakozott. A programokról hamarosan részletesen is beszámolunk.


 

„Február 10-én lenne Göncz Árpád 100 éves. Ebből az alkalomból örömmel csatlakoztunk a Göncz Alapítvány felhívásához és álltunk több más kerülettel együtt a centenáriumi emlékezés ügye mellé” – olvasható Cserdiné Németh Angéla Facebook-oldalán.

„Kerületünk egyik kiemelt programsorozat lesz a Göncz100 év, hiszen sokat adott kerületünknek mindenki Árpi bácsija. Az emlékezést egy különleges plakátsorozattal kezdtük, amelyeket kerület szerte összesen 36 helyen találnak meg.”

 

 

Az eseményen a Csokonai Nonprofit Kft. kamerái is ott voltak.

 

(D.I.)

plakát | forrás: https://enbudapestem.hu/)
borítókép: budapest.hu |
videó: XV Média | Csokonai Nonprofit Kft.
fotó: Csokonai Nonprofit Kft. | Nagy Botond