Menu

Szabadságot és átláthatóságot!

2019.11.19.

A Mindenki a Tizenötödikért-frakció szerint közösen kell megvédeni a települések önállóságát az Orbán-kormány legújabb tervezett lépéseivel szemben. Azonban arra is figyelnek, hogy a XV. kerület rendben és átláthatóan működjön.

Szabad önkormányzatokat! címmel nyilatkozat elfogadását javasolja a Mindenki a Tizenötödikért frakció a testület csütörtöki, ciklusbeli második rendes ülésén – ezt Tóth Imre, a Cserdiné Németh Angélát támogató képviselőcsoport vezetője jelentette be kedden. Ahogy korábban a frakcióvezető megígérte, 15Infó címmel kéthetente tart sajtótájékoztatót az eredményekről, tervezett lépésekről, döntésekről.

Elég volt!

A frakció azután döntött egy nyilatkozat beterjesztéséről, hogy november 12-én több törvénymódosítást nyújtott be a kancelláriaminiszter a Parlament elé – amelyeket az önkormányzatiság csonkításaként értékelnek. „Azt már 2010 óta tudjuk, hogy Orbán Viktor nem tekinti partnernek az önkormányzatokat, a múlt héten azonban az is kiderült, hogy csak álságos volt az együttműködési hajlandósága az új budapesti főpolgármesterrel. Blöff ezt, így hívják a pókerben” – jelentette ki Tóth Imre, aki szerint Orbán Viktor semmit nem tanult október 13-ából és csakis az önkormányzatok önállóságának, tevékenységi köreiknek a csorbítása a célja – végső soron pedig a demokrácia további korlátozása.

A benyújtott törvényjavaslatokkal a maradék építésügyi hatósági jogköröket, valamint az iparűzésiadó-bevételekkel való önálló gazdálkodást vonná el az önkormányzatoktól a kormány.

„Nyilatkozatunkkal jelezni szeretnénk, eljött az idő, amikor fel kell szólalnunk: elég volt az önkormányzati jogkörök 2010 óta tartó folyamatos megnyirbálásából, elég volt az önkormányzatok hűbérbirtokként kezeléséből. Más kerületekkel, településekkel közösen kell felszólalnunk és megálljt parancsolnunk a Fidesznek” – mondta a frakcióvezető, hozzátéve, felszólítják a kormányt, hogy első lépésként azonnal vonja vissza a salátatörvény-tervezetet.

A nyilatkozat beterjesztett szövege a csütörtöki testületi ülés anyagai között, itt megtalálható.

Nem titkolt célja a Mindenki a Tizenötödikért-frakciónak, hogy Cserdiné Németh Angéla polgármester a Fővárosi Közgyűlés elé is elvigye a nyilatkozatot, és hogy minél több testület csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Megbízottal a szerződések tisztaságáért

Azonban a Mindenki a Tizenötödikért nemcsak a kormánnyal foglalkozik, hanem az önkormányzat saját háza táján is figyel az általa képviselt elvek betartására. Arról Szilvágyi László frakcióvezető-helyettes beszélt, hogy a csütörtöki ülésen egy átláthatósági megbízott megválasztásáról is dönthetnek. Mint mondta, pártja, az LMP „ügye” volt ez az összefogásról szóló tárgyalások során.

A poszt célja annak biztosítása lesz, hogy az önkormányzat, illetve szervei, intézményei átláthatóan hozzák meg döntéseiket. Nem szakmai feladatokat ellátó, nyomozási célokat szolgáló megbízatásról van szó, hanem egyfajta szakmai felügyeletről. Szilvágyi László szavaiból kiderült, az átláthatóság biztosítását nem elsősorban a mostani kerületvezetés indokolja, hanem megemlítette, a 2010 és 14 közötti fideszes polgármester László Tamás idején több olyan szerződés született, amelynek indokolt az átvilágítása.

Fotó: Vargosz/XV Média