Menu

Szabadegyetem

2012.10.18.

A Boldog Salkaházi Sára Plébánia közösségi termében tavaly kezdődött az Élet értelme címmel szabadegyetem. A nagysikerű programsorozat második évfolyamának első előadását szeptember 29-én tartották.

A terem zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel Forrai Tamás SJ jezsuita szerzetes A hit és a tudomány viszonya a jezsuita nevelésben címmel tartott előadásakor. Forrai Tamás Gergely SJ 1964-ben született, majd 1990-ben belépett a jezsuita rendbe, és tanulmányai befejeztével, 1998-ban pappá szentelése után a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumba helyezték. Egy évvel később a gimnázium igazgatójává nevezték ki, ebben a minőségben szolgált az elmúlt években.
Az elkötelezett, gyakorlott pedagógusra valló, a közönséget is bevonó, vetítéssel illusztrált előadása mintegy összefoglalta az elmúlt évfolyam során elhangzottakat. Ezzel egyúttal jó kiinduló pontul szolgált a Tudomány és Istenhit témájú szemeszter további előadásainak, melyek október 27-én, november 24-én és december 29-én lesznek.
Forrai Tamás közvetlen hangú, személyes példákkal tarkított előadása után a közönség soraiból néhányan kérdéseket tettek fel, és a témához kapcsolódó saját élményeiket is megosztották. Az egyik vendég, egy Amerikából látogatóba érkezett matematikus elmondta, hogy ott sajnálatos módon a tudomány és hit nagyon elkülönül. Bár, ahogy az előadásban is elhangzott korunk problémáira a kettő egysége kínálhat csak megoldásokat.
A témához hozzászólt Hofher József SJ, a szabad egyetem rektora és dr. Kellermayer Miklós sejtkutató professzor, a szabadegyetem képzési felelőse is. Utóbbi többek között elmondta, hogy érdemes elolvasni Darwin munkáját, A fajok eredetét. A szerző ugyanis csak későbbi munkáiban vált nézetet, az írás – sokak tévhitével ellentétben – a lehető legszakrálisabb szemléletet tükrözi.