Menu

Sünmalac a könyvtárban

2011.11.22.

A Zsókavár utcai könyvtárban november 12-én délelőtt feltűnően sok volt az apró látogató. Feltűnően, ámde egyáltalában nem meglepő módon. Tizenegy órakor ugyanis zenés bábelőadás, A didergő Sünmalac kezdődött.

A történet főhőse Dezső, aki természetesen a címszereplő sünmalac – az elnevezés, valljuk meg, jóval barátibb a hivatalos disznónál. Alakja Finy Petra francia-magyar szakos tanár, reklámszöveg-, de még inkább gyerektörténet író verses meséje nyomán kelt életre. Petra húga, Somfay Alexandra (amatőr bábos és bábkészítő) egyszemélyes bábcsoportja, a Mentasárkány bábszínház prezentálta az izgalmakban is bővelkedő történetet. Dezső problémája, hogy a többi sünivel ellentétben nem tud téli álmot aludni, mert rettenetesen fázik. Végül megoldódik a gondja. A gólya, akinek segít kiszabadulni egy hosszú gyökér fogságából, magával viszi barátjával, Bátor Léggyel melegebb vidékre, s megígéri, hogy amint jön a jó idő, vissza is hozza őket. A kedves történet óriási előnye, hogy révén az apróságok mindjárt a természet világával, az állatok szokásaival is ismerkedhetnek. A meghitt hangulathoz hozzájárult, hogy a könyvtár színes gyerekszékekben is gazdag, s a bábozás a közönséghez egészen közel zajlott. Különösen kedves epizód volt, hogy a segítségért kiáltó gólyának hamar a megmentésére sietett egy kisfiú. Talán mondani sem kell, ez a momentum nem volt eltervezett. Alexandra, az előadó azonban nem jött zavarba, ügyesen bevonta a játékba a kis megmentőt is. De nem csak őt: a békás tóhoz is érkezett a közönség soraiból egy kölcsön-szereplő breki.
Ha már a szereplőknél és a díszletnél tartunk, érdemes megemlíteni szellemes, helyes megjelenésüket. A láthatólag nemezből készült darabok egyébként a közönség szeme láttára, s a gyerekléleknek vélhetőleg igen kedves módon elpakolhatók. A díszleletet adó két nagyobb darabba, a „földtojásba” térnek vissza a bábok hazaindulás előtt. De csak az után, hogy a gyerekek megnézegették, kézbe vették őket. Csakúgy, mint néhány egyszerű, izgalmas zeneszerszámot, hangutánzó eszközt azok közül, amelyeket a közreműködő Sajtkukacz zenekar – Gál Hedda és Molnár György – használ.
Elcsípve egy-egy beszélgetés foszlányát a közönség soraiból, megtudtam, többen már törzsvendégek. Mi több, a Sajtkukacz repertoárjának egy részét is ismerik. Nem csoda! A könyvtárban gyakoriak a programok, s az sem elhanyagolható szempont, hogy ingyenesek. A Sajtkukacz rendszeresen, havonta egyszer, hétvégén előadást tart, és ilyenkor gyakran vendégművészt is hív. Legközelebb december 3-án, szombaton 11 órakor, amikor is a Mikulás látogat a könyvtárba.