Menu

Sport és kultúra

2010.05.20.

Rengeteg sportág kipróbálására, valamint számos kulturális programokon való részt vételre is lehetőség nyílt május 15-én, amikor a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ tartotta gyermek- és sportnapját az Ifjúsági- és Sportközpont napközis táborának területén.

-A mai sportnap alkalmával sok sportágat kipróbálhatunk. A verseny saját erőnk kipróbálása határozott célt ad nekünk. Győzni nem győzhet mindenki. De igenis mindenki nyer, aki megismeri a sport világának szépségét, az egészséges mozgás örömét, s a kitartó munka végén megszerzett sikert. A sport olyan szilárd pont lehet, amelyre támaszkodva megedzhetjük testünket és lelkünket. Ezen gondolatokkal szeretném megnyitni a mai sportnapot, és minden kedves résztvevőnek jó szórakozást, jó sportolást kívánok és nagyon jó étvágyat a finom ételekhez, melyeket a résztvevők készítenek- mondta Bikfalvy Borbála, a Kossuth NOK elnök-igazgatója, majd kezdetét vette a programkavalkád.
A délelőtti jó időben reggeli tornával kezdtek a résztvevők, majd elkezdődött az iskolák és osztályok közötti sportverseny, így pl. tizenegyes rúgás, triatlon, kosárra-dobás, hetes rúgás, darts, asztalitenisz, go, sakk, gombfoci, kötélhúzás, petanq, íjászat vagy pl. a Magyar Kerékpáros Klub sátránál különböző kerékpáros versenyen próbálhatták ki ügyességüket a versenyzők.
A jó hangulatú, vidám sportnapon számos kézműves foglalkozás is várta az érdeklődőket, például lehetett tojást patkolni, tulipánt hajtogatni, gyöngyöt fűzni, a fafaragást kipróbálni. Volt állatsimogatás, arcfestés, aszfaltrajzolás. A számos jelenlévő támogató közül például a Motiváció Alapítvány érdekes játékokat hozott a helyszínre, a gyerekek többek között kipróbálhatták a kerekesszékes akadálypályát, a szaglás- tapintás-hallás játékot. Számos helyszínen totót is kitölthettek a szellemi sportokat kedvelők, így az Északi Fény Természetjáró Egyesület sátránál főleg a diákoknak szóltak a kérdések, de több felnőtt is megpróbálta kitölteni a nehéz kérdésekből álló tesztlapot. (pl. Mely kerületek határolják a XV.kerületet?, Melyik pályaudvar található Budán? Milyen járművel lehet a Várba menni? Mikor volt a mohácsi vész? Hány részből áll a XV.kerület? Sorold fel! stb.)
Természetesen a programokon részt vevők pontokat is gyűjthettek, így a legügyesebbek számos nyereménnyel térhettek haza, így többek között sok-sok kerékpár is gazdára talált.
A sportolás mellett bemutatót tartottak többek között a tűzoltók és a mentők, illetve a Szent György Lovagrend tagjai, valamint volt egészségügyi totó is, illetve az egészségügyi programok keretében szűrővizsgálatokon vehettek részt a sportnap vendégei.
Mindeközben a szülők is jól szórakoztak, hiszen a bográcsokban is sok-sok finomság főtt, amely az utolsó cseppig elfogyott.
A sportnapot megtisztelte jelenlétével többek között Király Csaba alpolgármester, Mihály Zoltán a MOPS Bizottság alelnöke, Avarkeszi Béla civil referens, Podmaniczky Elek, a civil szervezetek vezetője, valamint a nap fő szervezője Illés István (Ayala). A programok műsorvezetője Andrejszky Tibor volt.