Menu

Speciális sportbemutató a Pattogósban

2005.11.18.

A Fogyatékkal Élők Sportszövetsége és a XV. kerületi Önkormányzat az elmúlt szombaton Pattogj a Pattogósban címmel rendezte meg a fogyatékkal élők számára speciális sportbemutatóját.
A program előzményeként már augusztus óta közösen gondolkodtak az érdekeltek abban, hogy hogyan lehetne a fogyatékkal élők számára ingyenes sportolási lehetőséget kialakítani, melynek folytatásaként egy versenyrendszer is kialakulhatna.

Ennek eredményeként a Száraznád NOK Pattogós utcai épületében október elejétől minden kedden és pénteken délután négy órától fél hatig sportolhatnak gyógytestnevelői és edzői felügyelet mellett a fogyatékkal élők és betegek.
Azonban nincs tisztában azzal minden érintett, hogy kinek melyik sportágat lehet űznie. Ennek megismerésére nyílt lehetőség november 12-én, amikor a program keretében többek között a showdown (látássérült asztalitenisz), az ülőröplabda, a kerekesszékes vívás és gördülőtánc-aerobik, az erőemelés-szkander, a látássérültek számára judo, az értelmi sérültek számára karate, asztalitenisz és kosárlabda bemutató volt. Itt mutatkozott be a Száraznád-élménypedagógia is, s ezen belül kipróbálhatták a fiatalok a tollaslabdázást, az akadálypályán való haladást, a gurulást deszkával, a streetballt mini palánkra, a dartsot, a psysioballt labdákkal, a mászásokat, kúszásokat, ügyességi feladatokat.
A program elején Király Csaba alpolgármester és Keserű József, a FÉBSSZ elnöke köszöntött mindenkit, majd karate bemutatóval indult a nap, melynek vezetője Szécsényi Attila, a NIHON Újpalota SE karate edzője volt.
S miközben a tornateremben folytak az izgalmasabbnál izgalmasabb programok, egy kisebb teremben a sajtó képviselőit tájékoztatására került sor.
Brazzorottó Jenőné elmondta, hogy kiindulópont ez a program ahhoz, hogy megtanuljunk együtt élni a sérültekkel.
-Egy modellt kell kínálnunk ahhoz, hogy a későbbiekben a többi kerületben is folytatódhassanak az ilyen jellegű programok.
Király Csaba alpolgármester a kerület hagyományairól beszélt, mely szerint a Mobilitási Hét rendezvénysorozat keretében már 2003 óta a fogyatékkal élőket is bevonják a programokba, s számukra külön sportbemutatót tartanak. Megemlítette azt is az alpolgármester, hogy a Kolozsvár utcai iskola tornatermében régóta edz már a csörgőlabda válogatott, s éppen a rendezvénnyel egy időben folyt a bajnoki forduló azon a helyszínen.
-A nem egészségesek számára azonban meg kell mutatni, hogy milyen sportágat végezhetnek, így a budapesti szervezet javaslatára a XV. kerület lett a befogadó hely, s reméljük, innen elindul az a program, amely Budapesten és országosan elterjed a későbbiekben. Nagy tiszteletet érdemelnek azok, akik foglalkoznak ezzel a problémával, segítik a munkát. Mi pedig örülünk, hogy örülünk, hogy ehhez segítő kezet nyújthatunk.
Az alpolgármester szavait követően Nébald Rudolf a FONESZ elnöke, majd Szabó István a Fővárosi Önkormányzat Sportügyosztály vezetője beszélt arról az öröméről, amellyel segíthetik e program megvalósulását.