Menu

Sorsuk az övék, felelősség a miénk

2006.10.05.

Együttnevelés a gyakorlatban címmel az elmúlt héten rendezte meg konferenciáját a Száraznád NOK és a Fővárosi Pedagógiai Intézek a XV. kerületben, a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ Neptun utcai épületében.

Az FPI harmadik alkalommal tartott az integrációról, az együttnevelésről konferenciát.
A konferenciára az ország számos pontjáról érkeztek az érdeklődők és töltötték meg az iskola auláját, ahol Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató köszöntött mindenkit, majd kis műsorral kedveskedtek a Csalogány utcai iskola kórusának tagjai, vezényelt Fabinyi Réka, majd a Száraznád NOK növendékei Homoródi Cecília betanításában három csibe történetét táncoltak el.
A házigazda kerület nevében Hajdu László polgármester köszöntött mindenkit, majd beszédében kihangsúlyozta, hogy az oktatás szervezése során mindig is kiemelt szempont volt az integrált nevelés kérdése, s ebben a munkában a Száraznád NOK szerepet vállalt, s példát mutat mindannyiunk számára.
Dr. Pálinszki Antal alpolgármester, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke örömének adott hangot, hogy ilyen sokan megtisztelték ezt a konferenciát részvételükkel, majd Arató Gergely, oktatási államtitkár tartott bevezető előadást a közoktatás stratégiája az együttnevelés témakörében.
-Ma az oktatás területének legfontosabb szakmai problémája az együttnevelés kérdése. Fontos, hogy mi történik a fogyatékos gyerekekkel. Ugyanis ez nem csak 80 ezer fogyatékkal rendelkező gyerek külön ügye, hanem az oktatásban résztvevő 1,4 millió diáké- mondta. Ha csak a számokat vesszük alapul, akkor láthatjuk, hogy a több mint félmillió érintett közül csak 25%-uk tesz érettségit jut el az érettségiig, 9%-uk kap szerepet a munkaerőpiacon, és mindössze 5%-uk vehet részt a felsőoktatásban. Velük, mindannyiukkal kell foglalkozni, s mindez nemcsak az oktatás feladata. Ki kell építeni az együttnevelés általános intézményhálózatát, melyben az oktatás is jelentős szerepet kap. A cél az, hogy minden gyermek egyenlő lehetőséggel indulhasson az életben. Ezt a kormány eddig is támogatta, de a jövőben ennél is többre van szükség: egyrészt az intézményen belüli elfogadásra, másrészt a társadalmon belüli elfogadásra. El kell tudnunk fogadni, hogy minden gyerek értékes, és mindegyik különböző. Az együttnevelés tehát nem lehet csak néhány intézmény és néhány gyerek saját ügye.
Az államtitkár szavait követően délelőtt előadások hangzottak el, majd kora délután szekciókban folytatódott a munka.
Az előadások között szólt Dr. Bábosik István professzor a nevelésről-együttnevelésről, Jankó Brezovay Pálné igazgató a jogszabályi lehetőségekről, de szó esett az együttnevelés kritériumairól, az autizmussal élő gyerekek esélyeiről.

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó hírek: