Menu

Sokat fizethetnek a társasházak

2012.03.13.

Januártól akár a milliós összeget is elérheti a büntetés, ha a társasházak lakói nem veszik komolyan a tűzvédelmi előírásokat. A tűzoltóság már a korábbi években is rendszeresen ellenőrizte az épületekben a menekülési útvonalakat, és a legtöbb esetben szabálytalanságokat talált.

A lakótelepi lakások lakói ugyanis elsősorban biztonsági okokból előszeretettel zárják le vasrácsokkal a folyosókat, és az így elkülönített részeket azon tárgyak tárolására használják, melyek nem férnek el a lakásban vagy túl sok helyet foglalnak. A tűzoltók ilyen esetekben figyelmeztették a lakókat, akik többségében figyelmen kívül hagyták ezeket a figyelmeztetéseket. A büntetésük maximum egy szabálysértési bírság volt, de sokszor ez is elfelejtődött. 2012. január 1-től azonban változott a törvény, és a tűzbiztonsági előírások be nem tartása bekerült a tűzvédelmi bírságok közé.
– Bírságolásra már korábban is lehetőség volt – mondta Csütörtöki Gábor őrnagy, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-pesti Kirendeltség Hatósági Osztályának a vezetője -, csak, amíg eddig a tűzvédelmi ellenőrök mérlegelhettek, addig januártól már kötelesek bírságolni. A jogszabályok azt is előírják, hogy az ellenőrzések ne csak egy folyosóra, hanem az egész épületre terjedjenek ki, ennek köszönhető, hogy egy-egy ház esetében akár az egymillió forintot is meghaladhatja a büntetés.
A tűzvédelmi szakember elmondta, hogy nem rég Újpalotán az egyik társasházban annyi szabálytalanságot találtak, hogy összesen 1,3 millió Ft-os bírságot szabtak ki a lakóközösségre. Hozzátette azt is, hogy a médiában megjelent információk ellenére a jogszabályváltozás miatt nem ellenőrzik sűrűbben a házakat.
– Az ellenőrzéseket korábban is és most is az éves ellenőrzési ütemterv szerint végezzük. Ebben pedig nem idén nem szerepelnek a társasházak. Ugyanakkor észrevehető, hogy a média hírverésének köszönhetően megnőttek a lakossági bejelentések, melyeket viszont kötelességünk ellenőrizni. Ráadásul hiába kapunk bejelentést egy kilencedik emeleti lomokkal teli folyosóról, nekünk minden esetben a teljes házat vizsgálnunk kell.
A már emlegetett médiának azonban kedvező hatása is lehet. Egyre több társasházban jelennek meg ugyanis az ellenőrzésekre, a büntetési tételekre figyelmeztető és a folyosók megtisztítására felszólító feliratok. A lakók és a közös képviselők közül pedig egyre többen érdeklődnek a katasztrófavédőknél, hogy mennyire kell komolyan venniük a tévében, rádióban hallott intézkedéseket.
– Még nincs nagy tapasztalatunk ezen a téren, de a jelekből ítélve a jogszabályváltozásnak köszönhetően hatékonyabbá válhat az ellenőrzés – foglalta össze az eddigi eseményeket Csütörtöki Gábor őrnagy, aki hozzátette, minden esetben az emberek védelme és biztonsága kell, hogy a legfontosabb szempont legyen.