Menu

Sikeresen lezárult a szociálisbérlakás-pályázat

2020.09.28.

Sok jelentkezés, sok érvénytelen pályázat – többek között ez volt a tapasztalata a most lezárult kiírásnak, amelyről Tóth Veronika alpolgármester osztotta meg a tanulságokat.

Sikeresen lezárult a júliusban kiírt szociális alapú lakáspályázat – jelentette be Tóth Veronika. A szociális ügyekért felelős alpolgármester a kilenc összkomfortos (1 lakás energiatakarékos összkomfortos), illetve komfortos lakásra kiírt pályázat menetéről, tapasztalataitól és tanulságairól osztotta meg gondolatait. A kilenc lakás a szerződéskötés után, teljesen felújított állapotban kerül bérbeadásra.

Sok jelentkezés, sok érvénytelen pályázat

A július 13-ával indult és július 31-i határidővel zárult kiírásban az önkormányzat a pályázati csomagot – az előző évekhez eltérően – ingyenesen biztosította az érdeklődőknek. Összesen 177 beadvány érkezett, ebből 111 jelentkezés érvénytelen lett. A bérlők pályázatainak elbírálásáról, és a végső sorrend megállapításáról végül a Népjóléti Bizottság tagjaiból kiválasztott 5 tag döntött.

Tóth Veronika elmondta, az érvénytelen pályázás leggyakoribb okai között volt a hiányzó lakcímkártya, és személyigazolvány-másolat; az, hogy sokan nem írták alá a kötelezően csatolandó mellékleteket; sok jelentkező nem tudta igazolni azt, hogy a XV. kerületben legalább 3 éve folyamatosan bejelentett állandó vagy tartózkodási lakcímmel rendelkezik, vagy éppen elfelejtette, hogy megszakította az elvárt 3 éves tartózkodást. Az érvénytelenség adódhatott abból is, hogy túllépték a jövedelemhatárt – noha ez az adat kiemelten és konkrétan szerepelt a pályázati kiírásban. Az ellenőrzések során azonban ezek a hiányok kiderültek, és az is, ha a pályázó megszakította rövidebb-hosszabb időre XV. kerületi tartózkodását. A lakcím ellenőrzéshez a Fővárosi Kormányhivatal XV. kerületi Hivatal adott segítséget azzal, hogy kérésre megküldte a jelentkezők lakcímtörténetét. Erre az ellenőrzésre a pályázó adott írásos felhatalmazást.

Ellenőrzött adatok

Az alpolgármester elmondta, már érvényesnek tekintett jelentkezés is került át a bizottság által érvénytelenített pályázatokhoz. Ugyanis a környezettanulmányból kiderült, hogy a pályázó és családja nem lakik életvitelszerűen az általa megjelölt lakcímen. És az is előfordult, hogy a gyermekét egyedül nevelő szülőként jelentkező valójában a házastársával vagy élettársával élt együtt a megjelölt lakcímen. Volt, aki maga akadályozta meg a körülmények ellenőrzését: a bizottság egyik tagja, illetve a Lakásosztály munkatársa környezettanulmányt kívánt lefolytatni, azonban a jelentkező többszöri próbálkozás ellenére sem nyitott ajtót és a meghagyott értesítésre sem reagált.

Az érvényes pályázatok pontozását követően a bizottság felállította a lakásonkénti rangsort. Azonos pontszám esetén a pályázati kiírásban szereplő szempontokat vette figyelembe, mint előnyt, például a XV. kerületében minél régebbi bejelentett lakcímet, vagy azt, hogy a lakáspályázaton részt vett-e érvényes, de nem nyertes pályázattal. A felállított rangsorokat követően a bizottság tagjai, egymást között elosztva a Lakásosztály munkatársával környezettanulmányt végeztek az adatlapon megjelölt lakcímen, ahol életvitelszerűen lakik. A környezettanulmány elvégzése szükségszerű volt, hiszen a pályázati feltétel egyik fontos eleme volt, hogy a pályázó életvitelszerűen is a XV. kerületben éljen. (Az nem volt feltétel, hogy az életvitelszerűen lakott lakásba bejelentett állandó vagy tartózkodási lakcímmel is rendelkezzen, az lehet máshol is a XV. kerületben. A tulajdonosok ugyanis sokszor nem engedik a bérlőknek a bejelentkezést, de ettől még a jelentkező és családja élhet hosszú ideje a XV. kerületben, akár itt is születhetett, és albérletben kezdett önálló életet.)

Nem jó a sietség

Ha a környezettanulmány alapján érvénytelenítettek egy pályázatot, akkor a helyére a bizottság a rangsorban következő jelentkezést tette meg helyezettnek. A végleges rangsorról a bizottság 2020. szeptember 16-án döntött.

A közel 200 jelentkezésről azt mondhatni, hogy nagy számúnak tekinthető. Most is, mint a korábbi alkalmakkor, az utolsó 1-2 napban nyújtották be legtöbben a pályázatokat, melyeknek több mint fele ekkor érkezett – talán a sietség is volt a sok érvénytelen pályázat oka. „Mindenképpen elmondható, hogy a hivatal próbálta mindenfajta módon, fórumon (szórólapok, videó, útmutató) segíteni a pályázókat a pályázati anyag hiánytalan, pontos kitöltést követő beadására, és egyszerűsítettük is a folyamatot: csak a legszükségesebb igazolásokat kértük benyújtani. Sajnos így is sok lett a pontatlan, hiányos kitöltés, a hiányos anyag” – összegzett Tóth Veronika.

Többségben a családok

Több pályázó sajnos nem használta ki annak lehetőségét, hogy 3 lakást jelöljön meg, és ezzel több lehetőséget biztosítson magának. Elsősorban családok adták be pályázatukat, kettő, esetlegesen három gyermekesek, de több pályázat érkezett egyedülállóktól vagy gyermek nélküli pároktól.

A 9 lakásból 2 lakásnál nyert egyedülálló is és idősebb pár is, akik a kerületben található „Szobabérlők Házában” élnek hosszú évek óta, és több lakáspályázaton vettek részt. A többi hét lakásba gyermekes családok költöznek, olyan családok, ahol most várják második vagy harmadik gyermeküket. A nyertesek egytől egyik hosszú ideje laknak a kerületben, bejelentkezve és életvitelszerűen is, és már több lakáspályázaton vettek részt, eddig eredménytelenül – de most sikerrel jártak.

Tóth Veronika azt javasolja a kerületieknek, érdeklődjenek a lakáspályázatok felől, nézzék a kerületi újságot, a honlapot és pályázzanak, ne higgyék azt, hogy nincs esélyük nyerni!

(Cs.B.)

Fotó: Nagy Botond