Menu

Siker a kerületnek, mindannyiunknak
(letölthető képek a cikkben)

2009.05.31.

Jó érzés az, ha az ember munkáját elismerik. Nemrégiben három olyan kerületi, a kerületért dolgozó, a kerület hírnevét öregbítő férfit köszöntött Hajdu László polgármester, akik munkájukért nemrégiben elismerésben, kitüntetésben részesültek.

A három férfi: Buga Kálmán sportszakember, Minyóczki Árpád rendőr alezredes és Forgács József, a REAC elnöke
A polgármester mindhármukat köszöntötte, majd elismerő oklevelet, bort és emléktálat adott át nekik. Minyóczki Árpád rendőr alezredes és Forgács József, REAC elnöke kitüntetetéseiről már korábban írtunk a honlapon, ám Buga Kálmán elismeréséről még nem.
A sportembert az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportban való eredményes tevékenysége miatt jutalmazta. Buga Kálmánról a polgármester elmondta, hogy szülei elváltak, így édesanyja egyedül nevelte. 1975-ben az Újpesti Dózsa ökölvívó szakosztályban kezdett el sportolni, és tehetségére hamar fényt derült. Kilencszeres serdülő, ifjúsági és junior Budapest bajnok. Az országos utánpótlás bajnokságon 6 aranyérmet és 2 második helyezést ért el. Felnőttként kétszeres Budapest bajnok, az országos bajnokságokon is többször dobogós helyezést ért el. Olimpiai kerettagságot 1984-ben nyeri el és 1985-ben Eb kerettag. Edzői Edőcs István, Svasznek Jenő, Szakos József, a válogatottban edzette őt Papp László, Csötönyi Sándor. Sajnos, a sportkarriert egy sérülés kettétörheti. Így történt ez Buga Kálmánnál is, akinek súlyos kézsérülése volt 1986-ban. Ám azután sem hagyott fel a sporttal és 1989-ben ökölvívó edzői képesítést szerzett.
Rákospalota ökölvívó életét 2005-ben kezdte újjászervezni. Két évig bérelt helyiségben dolgozott tanítványaival, majd a XV. kerületi önkormányzat jóvoltából önálló létesítményt kapott. Az elmúlt négy évben mintegy hatvan, többségében roma származású fiatal sportoló nevelésével foglalkozott. Tanítványai 2007-től rendszeresen érnek el kiemelkedő eredményeket, a Fényes Károlyról elnevezett emlékversenyen elnyerték a legjobb csapat címét. Buga Kálmán tavaly alapította az Edőcs István Ökölvívó Egyesületet, amelynek legfőbb tevékenysége az utánpótlás nevelése, a tehetségek kiválasztása és gondozása.
A köszöntéseket követően Forgács József elmondta, hogy nagyon sajnálja, hogy a REAC az elkövetkező idényben nem lesz az NBI. Tagja, ám ígéretet tett arra, hogy mindent elkövetnek, hogy egy év múlva ismét a legrangosabb mezőnyben rúghassák a labdát a fiúk. Minyóczki Árpád pedig köszönésképpen elmondta, hogy az elismerés, ez az eredmény a parancsnoka és a munkatársak segítsége nélkül nem jöhetett volna létre, így nekik is jár ez az elismerés.