Menu

Séta a patak partján

2012.05.24.

Verőfényes napsütéses nap van, csicseregnek a madarak, alig fúj a szél. Ez az idő épp arra megfelelő, hogy kiránduljon az ember egyet. Ha pedig nem is kell olyan messzire menni, csak néhány száz métert, máris húzni kell a cipőt, némi elemózsiát a szatyorba kell dobni, és IRÁNY A TERMÉSZET!

A kerületben található a Szilas patak egy része, ahova a családdal a sétánk vezet. Amikor néhány évvel ezelőtt rendszeresen itt sétáltunk, nagyjából tisztaság volt, figyeltük a hangyákat, a katicabogarakat, hallgattuk a csízek csivitelését, sajnáltuk, ha egy méhecske elveszítette az egyik lábát. Valahogy, olyan idilli volt minden. Aztán egyre több szemét gyűlt össze ezen a helyen. Néha egy-egy autó érkezett, hozták a szemetet, a sittet és az emberek legnagyobb felháborodása közepette csúnyult és koszosodott a környék. A patak vize egyre büdösebb volt, tele volt alumínium dobozokkal, zacskókkal. Azon csodálkoztunk csak, hogy hogyan él meg benne bármilyen élőlény is. Így, szépen lassan, fokozatosan nem jártunk le sétálni a patak partjára. Teltek- múltak a hónapok, az évek, és aztán egyszer csak valahogy kedvünk támadt meglátogatni a jól ismert fákat, bokrokat, a patakot. Megváltozott minden: nagyobb a tisztaság (még ha nem is a legtökéletesebb), a madarak továbbra is vígan csiripelnek, a nap süt, és minden zöld. Kivéve a patakot, amely több helyen átlátszó, így nem véletlen, hogy az arra járó két horgász is vígan tudott piócákat halászni, majd üvegbe tenni. Többen kerékpárral hajtanak át a területen, mások lóháton érkeznek, vagy keresztülfutnak a területen, de vannak, akik a kutyájukat sétáltatják, miközben beszélgetnek.
Ma még eléggé hepehupás a terület. Ha sár van, nem is igazán lehet itt sétálni. Ám, ha elkészül a kerületi önkormányzat által elképzelt kerékpárút, még jobb lesz a közlekedés, tisztább lesz a környék.

Hogyan tetszik a patak partja, a környezet? – erről kérdeztem meg néhány erre járót.

Horváth Péter, kerékpáros
-A szomszédos XVI. kerületben lakom, gyakran szoktam erre kerékpározni. Napközben nagyon jó erre járni, ám sötétben már nem szívesen kerekeznék végig a patak partján. Megértem, hogy bizonyos területeket le kell keríteni, ám ez a drótkerítés, ami éppen mellettem van, csak a környezetet csúfítja. A patak sokkal tisztább, mint a korábbiakban volt, de úgy érzem, mindennek a gondozása már sokkal körültekintőbb, mint a sok-sok évvel ezelőtt. Ha elkészül a kerékpárút, akkor pedig kifejezetten gondozottabb, emberbarátibb lesz a környék.

Imre, a lovas tanya munkatársa
-Ha nem is élünk itt mindannyian a területen, de sokat tartózkodunk a patak menti területen. Tizenkét lovat tartunk itt, akikkel fogathajtó versenyeken veszünk részt. Lovagoltatással még nemigen foglalkozunk. Sokan járnak a területre pihenni. Egyébként a föld nagyon jó a búza- és a lucernatermesztésre. Nagyon szép a környék, nagyon szeretünk itt lenni.

Rácz Zoltán, természetjáró
-Gyakran sétálunk erre és sok a kutyatulajdonos is, aki a kisebb-nagyobb kutyáját hozza ide futni. Ha jól tudom, itt természetvédelmi terület is van. Ehhez képest, ha az ember beljebb megy az autópálya irányába, nagyon sok a szemét. A patak mentén sem minden tiszta, de sétálni nagyon jó itt. Lehetne sokkal szebb is a környék. Jó lenne a természetet ilyen érintetlenül hagyni és nem építeni ide semmit, semmi betonból készült utat.

Szigl Ferenc vállalkozó
-Most vagyok először itt a patak partján, bár az AsiaCenter építésében részt vettem. Most minden tetszik nekem, mert az ember ki van éhezve arra a sok, borongós nap után, hogy végre zöldet lásson, süssön a nap. Örülni kell annak, hogy nem esik az eső. Jó, hogy ilyen sok a zöld, igazából a tisztasággal sincs baj.Igaz, csak itt a híd környékén sétáltunk az elmúlt percekben.